Dodjela priznanja rodilištima

  • Slika /2019 Slike/27-11-2019.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Zagreb, 27. studenoga 2019. - U prostorijama Ministarstva zdravstva  uručena su priznanja za deset rodilišta za uspješno provedenu reocjenu u programu „Rodilište-prijatelj djece“.

Program „Rodilište-prijatelj djece“ je globalna inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, a Republika Hrvatska se još daleke 1993. godine  uključila u navedenu inicijativu, s ciljem zaštite, promicanja i podrške dojenju.

Područje zaštite i promicanja dojenja dio je Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012.–2020. godine, kao  i Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2018-2020. godine, koji je nastavak, ali i proširenje provedbe aktivnosti Programa za zaštitu i promicanje dojenja 2015.-2016. godine.

Cilj Nacionalnog programa je povećati udio isključivo dojene djece do navršenih šest mjeseci života, nastaviti provođenje promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege, u rodilištima i dječjim bolničkim odjelima, kao i poticati djelovanje i rad zajednice na zaštiti i promicanju dojenja, jer u većini razvijenih zemalja, pa tako i u Republici Hrvatskoj unazad nekoliko desetljeća bilježimo sve manji broj dojene djece, kao i kratko razdoblje dojenja, što nas svrstava  među zemlje s vrlo niskom stopom dojenja.

Prema podacima HZJZ iz Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa, nakon navršenih šest mjeseci života isključivo dojenje je u 19 posto dojenčadi, dok je u dobi 0-2 mjeseca bilo 71,8 posto dojenčadi hranjeno isključivo majčinim mlijekom.

Nacionalni ocjenjivački tim Ministarstva zdravstva izvršio je detaljan izvid u rodilištima i utvrdio da rodilišta kojima su uručena priznanja uspješno provode program promicanja dojenja u svim njegovim elementima, u skladu s globalnim kriterijima te da su zadovoljili uvjete za stjecanje obnove naziva „Rodilište-prijatelj djece“. Izvješće Nacionalnog ocjenjivačkog tima prihvatilo je Povjerenstvo za zaštitu i promicanje dojenja Ministarstva zdravstva te je jednoglasno potvrdilo ocjenu Nacionalnog ocjenjivačkog tima.

Svečanoj dodjeli priznanja za obnovljen naziv „Rodilište-prijatelj djece“ prisustvovao je državni tajnik Ministarstva zdravstva, prim. Željko Plazonić, dr.med., predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo, doc.prim.dr.sc. Anita Pavičić Bošnjak, voditeljica Odjela za podršku dojenju Banke Humanoga mlijeka KBC Zagreb i dr. Sanja Predavec, dr.med., voditeljica Službe za organizaciju primarne zdravstvene zaštite te predstavnici OŽB Vukovar i bolnice hrvatskih veterana, OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana, OŽB Našice, OŽB Požega, OŽB Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, OB Pula, OB „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, DZ Metković, OB Dubrovnik i OB i bolnice branitelja Domovinskog rata Ogulin, kojima su uručena priznanja o obnovi naziva „Rodilište-prijatelj djece“.
 
Čestitamo navedenim rodilištima na dodjeli priznanja temeljem zadovoljenih kriterija u programu „Rodilište-prijatelj djece“ te im želimo održivost zadovoljenih kriterija, na dobrobit djece Republike Hrvatske i šire zajednice.
 

Stranica