Deset godina bubrežnog presađivanja u KBC-u Osijek

Najmlađi transplantacijski centar u RH, KBC Osijek, proslavio je prvih deset godina bubrežnog presađivanja prigodnom svečanosti održanom 4. svibnja u Osijeku pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

Skup je vodila prof. prim. dr. sc. Lada Zibar, dr. med., voditeljica transplantacijskog programa za bubreg u KBC-u Osijek te je istaknula važnost dostupnosti ovog načina liječenja za bolesnike, budući da je transplantacija jedan od najvećih dometa suvremene medicine.
Skup su pozdravili i drugi stručnjaci u području transplantacijske medicine, kao prof. dr. sc. Željko Kaštelan, dr. med. iz KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Duška Dragun, dr. med., nefrolog i imunolog iz berlinske bolnice Charite, dr. sc. Damir Prlić, dr. med., vodeći transplantacijski urolog u osječkoj bolnici koji je tom prilikom naglasio kako je transplantacija u KBC-u Osijek danas rutinski zahvat u rukama iskusnih timova urologa, nefrologa, anesteziologa i svih ostalih uključenih specijalnosti.
Predstavnik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika iz Osijeka, g. Zvonko Pavošević, jedan od prvih transplantiranih pacijenata u KBC-u Osijek, u ime bolesnika se zahvalio na mogućnosti ovakvog liječenja u svome gradu i iskazao zadovoljstvo kakvoćom medicinske skrbi za bolesnike s nadomještanjem bubrežne funkcije u Osijeku.
Hrvatska je danas prema broju presađenih bubrega (39,5 transplantacija bubrega na milijun stanovnika) jedna od vodećih zemalja u svijetu, a zasluge za taj uspjeh pripadaju i KBC-u Osijek sa 123 učinjene transplantacije u 10 godina.



Pisane vijesti