Beroš u Sisku: Počinje provođenje pilot projekta preventivnih pregleda

Slika /2023 slike/HN20230526065780.jpg

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je u petak u Sisku početak provođenja pilot projekta preventivnih zdravstvenih pregleda u toj županiji, istaknuvši kako je riječ o reformskoj mjeri koja bi trebala pridonijeti boljoj skrbi o zdravlju građana.

Preventivni su pregledi usmjereni na očuvanje zdravlja sugrađana, a u pilot projektu sudjeluje pet županija. U preglede su uključeni građani stariji od 40 godina, koji zadnje dvije godine nisu bili kod svog liječnika obiteljske medicine. U Hrvatskoj je takvih oko 170.000, a pilot projektom je obuhvaćeno njih oko 23.000, rekao je Beroš u specijalističkoj ordinaciji obiteljske medicine liječnice Tatjane Torinek.

Na temelju rezultata projekta u pet županija, napravit će se analiza kako bi se projekt unaprijedio te zatim zaživio na nacionalnoj razini.

"Na taj će se način težište zdravstvenog sustava s kurative prebaciti na preventivu. I što je posebno važno, sudjelovanje u projektu neće predstavljati nikakav dodatni trošak za pacijente, jer je financiranje osigurano do kraja godine", rekao je Beroš.

U provedbu projekta uključeno 16 ordinacija

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak rekao je kako je u provedbu projekta uključeno 16 ordinacija na području te županije. Pozvao je građane da se odazovu kako dobiju poziv na pregled.

Voditelj projekta preventivnih pregleda Tomislav Benjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekao je da su prvi pozivi građanima za preglede biti poslani u svibnju i lipnju te da sve informacije mogu dobiti na brojeve telefona koji se nalaze na istaknute u pozivima.

Beroš je rekao i kako je zadovoljan poduzetim mjerama vezanim uz slučaj smještanja dvije pacijentice u sisačkoj Općoj bolnici na jedan krevet, zbog koje je upozorenje Upravnog vijeća dobio ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović. 

"Vrlo konkretno postupanje u pet točaka, od analize stanja, formiranja tima i izrade smjernica za prekomjerno opterećenje, izrade protokola za postupanje, te monitoringa u trajanju od tri mjeseca, je pravi način postupanja. Uočili smo određeni problem s kojim nisam najzadovoljniji, zdravstvena inspekcija je obavila svoj posao, uputila pismo iz svoje nadležnosti Upravnom vijeću i drugim institucijama, i ja sam zadovoljan takvim postupanjem", rekao je.

O poduzetim mjerama ravnatelj će se očitovati Upravnom vijeću. Ti će se procesi i nadalje pratiti, kako bi se ostvario napredak, dodao je.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti