Beroš: Hrvatska pristupa najopsežnijoj digitalnoj kliničkoj bazi podataka SNOMED International

Slika /2023 slike/d3ab7cfa-3257-47eb-9dd8-aea602f7e0a1.jpg

Hrvatski zdravstveni sustav jedan je od vodećih među zemljama EU u prekograničnoj razmjeni zdravstvenih podataka, točnije e-recepata i sažetaka podataka o pacijentu.

„Korištenje SNOMED CT-a na nacionalnoj razini dodatno će smanjiti prepreke za ulazak Hrvatske u sve nove inicijative na razini EU-a usmjerene na prekograničnu razmjenu i ponovnu upotrebu zdravstvenih podataka“, izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš u povodu pridruživanja Hrvatske neprofitnoj međunarodnoj organizaciji SNOMED International.

Riječ je o organizaciji koja predstavlja najopsežniju kliničku terminologiju na globalnoj razini, pokrenutu 2007. godine od strane 9 država - Australije, Kanade, Danske, Litve, Švedske, Nizozemske, Novog Zelanda, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a.
 
Izvršni direktor SNOMED Internationala Don Sweete ocijenio je ohrabrujućim dodatno europsko povezivanje jer doprinosi povezanosti europskog digitalnog zdravstvenog krajolika te je istaknuo da hrvatsko članstvo dokazuje smo država koja prepoznaje dobrobiti koje klinička terminologija može donijeti građanima i zdravstvenom sustavu kroz implementaciju SNOMED-a.
 
Visoko razvijena s potpuno integriranim, globaliziranim gospodarstvom, Hrvatska je postavila e-zdravstvo kao prioritet u svom Nacionalnom planu razvoja zdravstva za razdoblje 2021.-2027. godine što je u skladu s našom sveobuhvatnom reformom zdravstva,“ ističe Beroš dodajući da će klinička terminologija igrati važnu ulogu u podršci Hrvatskoj u postizanju reformskih ciljeva u području e-zdravstva, posebno onih koji se odnose na veću interoperabilnost i omogućavanje sekundarne upotrebe kliničkih podataka kao što su istraživanje i analiza podataka, pružajući više uvida u stanje pacijenata i pruženu skrb što u konačnici omogućuje bolje ishode liječenja i unaprjeđenje zdravlja nacije.
 
Povezivanje sa SNOMED CT-om, osim olakšavanja prepoznavanja bolesti u nastajanju, praćenja zdravlja stanovništva i agilan odgovor na promjenjive kliničke prakse, donijet će hrvatskom zdravstvenom sustavu višestruke dobrobiti kroz 36 mjera u pet kategorija, od unaprjeđenja zdravih životnih navika i učinkovitije prevencije bolesti, unaprjeđenja sustava zdravstvene zaštite, unaprjeđenja modela skrbi za ključne zdravstvene izazove, dodatnog podizanja atraktivnosti zdravstvenog sustava kao mjestom za rad do financijske održivosti zdravstvenog sustava.

Izvor: Vlada
 

„Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Ministarstva zdravstva.“

Pisane vijesti