Pilot–projekt preventivnih zdravstvenih pregleda širi se i na Sisačko–moslavačku županiju

  • Slika /2023 slike/FxDHCdXXgAETFj2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nastavljamo uspješan niz preventivnih zdravstvenih pregleda u sklopu posebne reformske mjere Pilot – projekta u pet županija.

„Nakon Osječko – baranjske, danas u Sisačko – moslavačkoj županiji činimo dodatni reformski iskorak prema poboljšanju zdravlja nacije. Ne kockajmo se našim zdravljem i držimo se glavnog aduta – prevencije. Zato ova Vlada i zdravstvena administracija ulaže znanje, vrijeme i novac upravo u prevenciju kroz preventivne zdravstvene preglede“, izjavio je ministar Beroš povodom predstavljanja Pilot – projekta preventivnih zdravstvenih pregleda u Sisačko – moslavačkoj županiji, a koje su svojim dolaskom podržali sisačko – moslavački župan Ivan Celjak, predstavnik HZJZ-a i voditelj Radne skupine Tomislav Benjak, ravnatelj županijskog ZJZ-a Inoslav Brkić, ravnateljica županijskog Doma zdravlja Sanja Habek, nositeljica ordinacije obiteljske medicine Tatjana Torinek i drugi uzvanici.

Kao što je već poznato javnosti, Pilot-projekt obuhvaća 5 županija. Prošli tjedan započelo je provođenje Pilot-projekta u Osječko-baranjskoj, danas u Sisačko-moslavačkoj, a potom slijede Međimurska, Primorsko-goranska te Splitsko-dalmatinska županija. U Sisačko-moslavačkoj županiji trenutno je potvrdilo sudjelovanje 16  timova obiteljske medicine.

Od tih 16 timova, 2 tima je s područja grada Siska, a 14 timova iz drugih dijelova županije što nosi posebnu težinu s obzirom na to da je Sisačko-moslavačka županija pretrpjela značajna oštećenja uzrokovan potresom kao i poplavama. Isto tako daje mogućnost da se ovaj projekt testira i na urbanom i na ruralnom području županije.

„I ovim putem se zahvaljujem svim liječnicima koji sudjeluju u ovom Pilot-projektu, a posebno se zahvaljujem doktorici Torinek koja se kao nositelj tima privatne prakse uključila u ovaj važan projekt ne pitavši za cijenu kao pojedini kolege koji očito stavljaju svoje interese ispred zdravlja naših građana. Vrednovanje rada obiteljskih liječnika nikada nije dovođeno u pitanje stoga i ovim putem naglašavam da će svi timovi obiteljske medicine koji sudjeluju u pilotu biti financijski vrednovani za što je unutar HZZO-a izdvojeno ukupno 60.000 eura. Ovakva vrsta nagrađivanja rada djelatnika, također na 'mala vrata' uvodi plaćanje zdravstvenih usluga prema učinku naših djelatnika. Valja spomenuti i prošlogodišnje spajanje Domova zdravlja Kutine, Petrinje i Siska u jedan Dom zdravlja što je također jedna od naših reformskih mjera koja je već sada vidljiva na terenu i pokazuje svoj puni smisao“, naglasio je ministar Beroš.

Na njegove riječi nadovezao se i predstavnik HZJZ-a i voditelj Radne skupine Tomislav Benjak koji je istaknuo da svi uključeni u Pilot–projekt nisu samo izvršitelji pregleda nego i sukreatori nacionalnih preventivnih zdravstvenih pregleda i općenito razvoja preventive unutar našeg zdravstvenog sustava dodajući: „Cilj je kroz pilot projekt testirati različite modele provedbe preventivnih zdravstvenih pregleda i na taj način dobiti povratne informacije temeljem kojih ćemo implementirati preventivne zdravstvene preglede unutar cijelog zdravstvenog sustava. Dakle, nakon provedbe Pilot–projekta provest će se evaluacija, a krajem godine se planira uspostava programa preventivnih zdravstvenih pregleda na nacionalnoj razini.“

„Preventivni zdravstveni pregledi koji su za naše građane omogućeni bez dodatnih financijskih plaćanja jedan su od važnijih iskoraka reforme našeg zdravstvenog sustava i osnovna karika u lancu skrbi za zdravlje stanovništva koja po procjeni struke donosi uštedu od 18 milijuna eura godišnje. Dakle, prevencija je najstabilnija i najsnažnija valuta u očuvanju zdravlja. Naš slogan „Zdravlje je prvo“ najslikovitije govori čemu ova Vlada i zdravstvena administracija teži,“ na kraju je naglasio ministar Beroš.

Izvor: Vlada
 
 
 

Pisane vijesti