Nacionalni program opskrbe Republike Hrvatske lijekovima proizvedenim iz ljudske plazme 2024. – 2027.


Nacionalni program opskrbe Republike Hrvatske lijekovima proizvedenim iz ljudske plazme 2024. - 2027. usvojen je na sjednici Vlade Republike Hrvatske, održanoj 11. siječnja 2024.  godine. ( Narodne novine, broj 5/2024)
 
Temelj sigurne opskrbe krvnim pripravcima i lijekovima iz plazme je zdrava domicilna populacija darivatelja krvi/plazme  temeljena na njihovoj redovitoj predanosti za doniranjem. Zaštita stanovništva lijekovima proizvedenim iz plazme domicilnih davatelja, od onih porijeklom iz plazme davatelja iz drugih dijelova svijeta, ima prednost obzirom na sastav prirodnih antitijela u krvi/plazmi kao odgovor na prokuženost stanovništva lokalno, prirodno i prisutnim patogenima.

Republika Hrvatska u ostvarivanju društvene skrbi za zdravlje svojih stanovnika poduzima mjere radi osiguravanja uvjeta za opskrbu stanovništva djelotvornim, kvalitetnim i neškodljivim krvnim pripravcima i lijekovima iz krvne plazme, promicanjem načela samodostatnosti u opskrbi stanovništva putem dobrovoljnog i neplaćenog davalaštva. Cilj ovog Programa je, uz osiguranje kontinuirane opskrbe pripravcima iz krvi, osigurati i kontinuiranu opskrbu Republike Hrvatske lijekovima iz plazme promicanjem i ostvarivanjem samodostatnosti za lijekovima iz plazme porijeklom od domicilnih davatelja.

Krvni pripravci i lijekovi dobiveni iz ljudske plazme dvije su široko korištene skupine terapija koje se koriste za spašavanje života ili poboljšanje kvalitete života pacijenata i mogu se dobiti samo darivanjem krvi/plazme. Kao biološki materijal, podrijetlom iz krvi malog broja dobrovoljnih davatelja, ograničen su resurs te se smatraju strateškim materijalom, usporedivim s drugim prirodnim materijalima koji se smatraju važnim za nacionalnu neovisnost i sigurnost opskrbe.