Zaustavimo glaukom mjerenjem očnog tlaka

Slika arhiva/images/novosti/novosti/zaustavimo_glaukom_mjerenjem_ocnog_tlaka/113242-1-cro-HR/zaustavimo_glaukom_mjerenjem_ocnog_tlaka.jpg

ZAGREB, 12. ožujka 2015. - Povodom obilježavanja Svjetskog tjedna glaukoma koji traje od 8. do 14. ožujka, u zagrebačkom Kaptol centru organizirano je besplatno mjerenje očnog tlaka za građane. U akciji je sudjelovao ministar zdravlja prim. Siniša Varga.

„Bolest se može rano otkriti jednim bezbolnim pregledom, a to je preduvjet za pravovremeno liječenje i sprječavanje dugoročnih komplikacija“, rekao je ministar Varga, koji je, u povodu Svjetskog dana glaukoma, u ponedjeljak, Klinici za očne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice uručio dva uređaja za liječenje težih oblika glaukoma.

„Oko sedam milijuna ljudi u svijetu boluje od glaukoma i pretpostavlja se da će taj broj porasti i na više od jedanaest milijuna. Ova je akcija nastala upravo iz razloga da se razvije svijest i podigne razina znanja o glaukomu“, rekla je voditeljica Referentnog centra za glaukom Mia Zorić Geber.

Po podacima iz 2012. godine, u Hrvatskoj je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zabilježeno gotovo 70 tisuća slučajeva glaukoma. Glaukom je bolest vidnog živca i prvi uzrok nepovratnog gubitka vida te drugi najčešći uzrok sljepoće u svijetu. Prvi simptomi bolesti javljaju se tek kada dođe do oštećenja živca pa stručnjaci ističu veliku važnost ranog otkrivanja glaukoma.

Uz povišeni očni tlak, važni čimbenici rizika su životna dob i nasljeđe u obitelji. Glaukom se najčešće javlja nakon četrdesete godine, a njegova učestalost raste s godinama pa bi sve osobe, koje nakon četrdesete dolaze na pregled zbog prvih naočala, trebale kontrolirati očni tlak i napraviti pregled vidnog živca.

Organizatori besplatnog mjerenja očnog tlaka za građanstvo su Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravlja i Klinika za očne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice uz potporu Hrvatskog oftalmološkog društva.

Akcija je organizirana u 18 hrvatskih gradova. Građani Zadra, Virovitice, Šibenika, Splita, Slavonskog Broda, Siska, Rijeke, Pule, Požege, Osijeka, Nove Gradiške, Koprivnice, Čakovca i Bjelovara do sada su imali prilike besplatno pregledati očni tlak, a preostali gradovi u kojima će se 13. ožujka to moći obaviti su Dubrovnik, Varaždin i Vinkovci. U subotu, 14. ožujka, u Zagrebu, u centru Kaptol održat će se jednodnevni stručni simpozij 'Glaukomski dan u glaukomskom tjednu' čime će se ova akcija ujedno privesti kraju.



Pisane vijesti