Zasjednje 66. Skupšine Svjetske zdravstvene organizacije

Slika arhiva/images/novosti/ostale_vijesti/zasjednje_66_skupsine_svjetske_zdravstvene_organizacije/82914-2-cro-HR/zasjednje_66_skupsine_svjetske_zdravstvene_organizacije.jpg

ŽENEVA, 20. svibnja –  U Ženevi je danas započelo redovito godišnje zasjedanje 66. Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije na kojemu sudjeluje četveročlano hrvatsko izaslanstvo.

Zasjedanje će trajati do 28. svibnja, a očekuje se sudjelovanje izaslanstava svih 194 država članica Svjetske zdravstvene organizacije. Glavne teme skupa su prevencija i kontrola nezaraznih kroničnih bolesti, mentalno zdravlje, prevencija sljepoće i problema s vidom, globalna strategija za smanjenje prekomjerne konzumacije alkohola, rehabilitacija osoba s invaliditetom, promocija zdravog življenja, utjecaj klimatskih promjena na zdravlje, migracija zdravstvenih radnika, krivotvoreni lijekovi i drugo.

Bit će govora i o ispunjenju osam Milenijskih razvojnih ciljeva UN-a među kojima su i borba protiv siromaštva, gladi, bolesti, nepismenosti, onečišćenja okoliša i diskriminacije žena.

U fokusu Skupštine bit će i određivanje financijskog plana i proračuna za razdoblje od 2014. do 2015. godine. Definirat će se plan i program rada SZO-a za razdoblje od 2014. do 2019. godine.

Voditelj hrvatskog izaslanstva je prim. dr. sc. Krunoslav Capak, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Hrvatski će predstavnici iznijeti stajališta o zanemarenim tropskim bolestima, mentalnom zdravlju (Nacrt sveobuhvatnog Akcijskog plana za promicanje mentalnog zdravlja za razdoblje od 2013 – 2020 godine) te nezaraznim kroničnim bolestima (Nacrt Akcijskog plana za prevenciju i kontrolu nezaraznih kroničnih bolesti za razdoblje od 2013. do 2020. godine).



Vijesti iz medija