Suradnja Ministarstva zdravlja i Zaklade Ana Rukavina

Slika arhiva/images/novosti/novosti/suradnja_ministarstva_zdravlja_i_zaklade_ana_rukavina/83307-1-cro-HR/suradnja_ministarstva_zdravlja_i_zaklade_ana_rukavina.jpg

ZAGREB, 24. svibnja - Zajedničkom inicijativom Ministarstva zdravlja i Zaklade Ana Rukavina od ovog je mjeseca devet transfuzijskih centara u Hrvatskoj uključeno u prikupljanje uzoraka krvi za Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica koji je osnovala Zaklada.

Od 15. svibnja darivanje uzoraka moguće je u KBC-u Osijek, Split i Rijeka, općim bolnicama Varaždin, Slavonski Brod, Zadar, Dubrovnik i Pula te u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu u Zagrebu. Već od ranije ta mogućnost postoji u KBC-u Zagreb.

Suradnju su danas javnosti predstavili zamjenik ministra zdravlja prim. dr. Marijan Cesarik i upraviteljica Zaklade Marija Rukavina istaknuvši kako je to nastavak višegodišnje suradnje.

Ministarstvo zdravlja i ove je godine za tipizaciju uzorka osiguralo 4,5 milijuna kuna. Registar će uskoro imati 40 tisuća darivatelja, a do danas je tipizirano i obrađeno 33.275 uzoraka krvi.



Pisane vijesti