Zamjenik ministra prim. Marijan Cesarik na sastanku Vijeća ministara zdravlja EU

Slika arhiva/images/novosti/novosti/zamjenik_ministra_prim_marijan_cesarik_na_sastanku_vijeca_ministara_zdravlja_eu/85209-4-cro-HR/zamjenik_ministra_prim_marijan_cesarik_na_sastanku_vijeca_ministara_zdravlja_eu.jpg

VILNIUS, 8. srpnja - Zamjenik ministra zdravlja prim. Marijan Cesarik sudjeluje na dvodnevnom neformalnom sastanku Vijeća ministara zdravlja Europske unije u Vilniusu u Litvi, koji se održava pod pokroviteljstvom litvanskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Republika Hrvatska po prvi puta sudjeluje kao punopravna članica Europske unije na ovogodišnjem neformalnom sastanku Vijeća za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača (EPSCO). Zamjenik ministra prim. Cesarik uvodno je zahvalio ministrima i predstavnicima Vlade zemalja članica EU na pruženoj potpori tijekom hrvatskog pristupanja Europskoj uniji. Naglasio je kako je članstvo u EU dobra prilika za unaprjeđenje funkcioniranja svih aspekata hrvatskog društva, posebno sustava zdravlja građana.

Tijekom rasprave na temu dugoročne održivosti zdravstvenih sustava, prim. Cesarik istaknuo je mogućnost korištenja financijskih sredstava iz strukturnih fondova EU, koji će značajno pomoći u provedbi projekata u cilju unaprjeđenja kvalitete zdravstvene zaštite.

S obzirom na zabrinjavajući udio mladih u ukupnom broju pušača zemalja članica Europske unije, pa tako i Hrvatske, jedna od iznimno značajnih tema ovog sastanka jest učinkovitost i provođenje mjera prevencije pušenja u populaciji mladih. Tijekom rasprave Cesarik je istaknuo potrebu međusektorske suradnje, kontinuiranog rada i multidisciplinarnog pristupa u promoviranju zdravlja i prevenciji bolesti uzrokovanih pušenjem, počevši od što ranije dobi pušača. Naglašena je važnost aktivnog uključivanja mladih u proces promoviranja zdravlja i zdravog načina života tijekom njihove adolescentske dobi, kako bi ih se što učinkovitije zaštitilo od zdravstvenih rizika u odrasloj dobi. Osim toga, ove bi preventivne mjere trebale utjecati na ukupno zdravlje i blagostanje građana, ali i smanjiti troškove liječenja bolesti uzrokovanih pušenjem.

Još jedna važna tema na dnevnom redu sastanka bit će definiranje zdravstvenih politika u cilju unaprjeđenja mentalnog zdravlja i blagostanja osoba starije životne dobi. Posebna pozornost posvećena je osnaživanju starijih osoba te poticanju psihofizičke aktivnosti kako bi što duže ostali mentalno aktivni. Stoga je važno potaknuti razvojne programe u zajednici radi pružanja adekvatne zdravstvene skrbi za starije osobe, ali i razvijati mrežu izvaninstitucionalne skrbi za starije osobe.

Tijekom radnog ručka održat će se rasprava na temu oblikovanja zajedničke zdravstvene politike Europske unije nakon 2013. godine, do kada je na snazi dosadašnja europska zdravstvena strategija za razdoblje od 2008. do 2013. (EU Health Strategy 2008-2013) te se očekuje izrada nove strategije. Budući da je definiranje zdravstvene politike do sada uglavnom bilo u nadležnosti zemalja članica, s ograničenim brojem zajedničkih politika, ministri zdravlja raspravljat će o potrebi i važnosti donošenja zajedničke zdravstvene politike na razini Europske unije.

Na ovogodišnjem neformalnom sastanku Vijeća Europske unije za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača sudjeluju predstavnici svih 28 zemalja članica Europske unije, u svojstvu ministara zdravlja ili njihovih zamjenika.



Pisane vijesti