Potpisan novi Kolektivni ugovor za zdravstvo

ZAGREB, 5. srpnja - U Ministarstvu zdravlja danas su održani pregovori o novom Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, nakon što je sud prethodni kolektivni ugovor proglasio ništetnim.

U ime Vlade pregovore je vodio ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić, a sudjelovala su tri reprezentativna sindikata u zdravstvu.

Nakon višesatnih pregovora, novi Kolektivni ugovor s Vladom potpisao je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, a nisu ga potpisali Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/medicinskih tehničara.

Kolektivni ugovor sadrži prava koja su zaposleni u zdravstvu imali prije potpisivanja sada ništetnog kolektivnog ugovora iz 2011. godine. Potpisan je na tri mjeseca tijekom kojih će započeti novi kolektivni pregovori.

Sklapanje Kolektivnog ugovora bilo je nužno zbog nastavka redovite isplate plaća zaposlenima u zdravstvu, posebice radi obračuna i isplate plaće za lipanj, koja treba započeti narednih dana.

Pregovori o novom kolektivnom ugovoru uslijedili su nakon što je zagrebački Županijski sud 16. travnja 2013. potvrdio presudu Općinskog radnog suda od 22. siječnja 2013. Tada je utvrđeno da je Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja iz listopada 2011. sklopljen na nezakonit način te da je kao takav ništetan i bez pravnog učinka.



Vijesti iz medija