Zamjenik ministra na sastanku Vijeća ministara zdravlja EU

Slika /slike/zamjenik_ministra_na_sastanku_vijeca_ministara_zdravlja_eu_articleimage.jpg

U Bruxellesu je održan sastanak ministara zdravlja Vijeća Europske unije na kojem je sudjelovao zamjenik ministra zdravlja prim. mr. sc. Marijan Cesarik. 

Usvojena su četiri seta Zaključaka Vijeća EU, od kojih su prvi vezani uz smanjenje štetne konzumacije alkohola, drugi set Zaključaka se odnosi na personaliziranu medicinu za pacijente, treći na pružanje potpore osobama oboljelima od demencije, a četvrti na iskustva u borbi protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi i zdravstvenu sigurnost u Europskoj uniji.

Hrvatska je podržala usvajanje sva četiri seta Zaključaka Vijeća EU. 

Prekomjerna konzumacija alkohola, posebno kod adolescenata, predstavlja veliki javnozdravstveni problem, stoga Hrvatska podržava usvajanje zaključaka Vijeća EU u vezi sa Strategijom EU za smanjenje štete povezane s alkoholom. Prim. Cesarik naglasio je važnost smanjenja štetnih zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica prekomjerne konzumacije alkohola kako bi se očuvalo zdravlje građana, posebno mladih, te smanjili troškovi zdravstvene zaštite.

Hrvatska je prepoznala koristi personalizirane medicine čiji je cilj rano otkrivanje i prevencija bolesti, omogućavanje rane intervencije i početka liječenja te sigurno i djelotvorno ciljano liječenje prilagođeno svakom pacijentu.

U Hrvatskoj je demencija druga najčešća mentalna bolest kod osoba iznad 65 godina te se smatra jednim od glavnih javnozdravstvenih problema. Kroz svoje strateške dokumente, Nacionalnu strategiju zaštite mentalnog zdravlja i Strateški plan razvoja palijativne skrbi, Hrvatska snažno promovira rano otkivanje i liječenje demencije.

U okviru rasprave o trans masnim kiselinama u hrani, prim. Cesarik naglasio je negativan utjecaj trans masnih kiselina na ljudsko zdravlje, posebice kod djece i mladih. Kao najefikasnije rješenje za smanjenje unosa trans masnih kiselina prim. Cesarik istaknuo je donošenje zakonodavnog prijedloga na razini Europske unije koji će propisati dozvoljene razine industrijskih trans masnih kiselina u hrani.

Ministri zdravlja raspravljali su o zdravstvenoj sigurnosti u Europskoj uniji, potaknuti iskustvima s borbom protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi, od koje je oboljelo više od 28.000 osoba, od čega je više od 11.000 preminulo. Hrvatska je u okviru svojih mogućnosti aktivno sudjelovala u sprječavanju širenja epidemije ebole kroz donaciju novčanih sredstava i rad stručnjaka unutar Svjetske zdravstvene organizacije, a dodatno se uključila i u zajedničku javnu nabavu zaštitne opreme na razini Europske unije, zajedno s drugim državama članicama.

Luksemburško predsjedništvo Vijeća EU izvijestilo je o tijeku usuglašavanja s Europskim parlamentom o sadržaju Uredbe o medicinskim proizvodima i Uredbe o in-vitro dijagnostičkim medicinskim proizvodima.

Nizozemska je predstavila radni program za predsjedanje Vijećem EU u prvoj polovici 2016. godine.



Pisane vijesti