Novi ultrazvuk u Županijskoj bolnici Čakovec

Slika /slike/SAM_7666.jpg

Pomoćnik ministra zdravlja za bolnički sustav i inspekcijske poslove doc. Dragan Korolija-Marinić posjetio je Županijsku bolnicu Čakovec gdje je pustio u rad novi ultrazvučni uređaj.

Riječ je o ultrazvučnom uređaju nove generacije prilagođenom potrebama središnje dijagnostičke službe ove ustanove koji će značajno unaprijediti rad. Naime,  razvoj radiološke dijagnostike nameće potrebe uvođenja ultrazvuka s primjenom kontrastnih sredstava, pretraga koje su sve zastupljenije u djece a koje bolnica dosad nije bila u  mogućnosti izvoditi zbog neposjedovanja odgovarajućih uređaja. Ovaj uređaj nove generacije posjeduje programsku podršku koja omogućuje procjenu tvrdoće pojedinih tkiva što je izuzetno važno kod praćenja bolesnika s kroničnim upalama jetre, ciroze jetre, analize lezije u dojki čime se smanjuje potreba za agresivnijim (invazivnim) dijagnostičkim metodama poput biopsije. Novi uređaj će  također ubrzati praćenje i pripreme bolesnika za transplantaciju  organa putem uvida o stanju krvnih žila i organa što ovaj uređaj omogućuje na efikasan i brz način. Novi ultrazvučni uređaj  kupljen je sredstvima Ministarstva zdravlja, a cijena iznosi iznosi 789.875,00 kuna.

Pomoćnik ministra zdravlja Korolija-Marinić tom je prilikom obišao Odjel za radiologiju te istaknuo kako će novi uređaj unaprijediti dijagnostičku službu bolnice te doprinijeti kvaliteti zdravstvene zaštite Međimuraca. Pomoćnik ministra zdravlja Korolija-Marinić prisustvovao je i 8. Županijskoj konferenciji „Živjeti zdravo“, održanoj u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurja u Čakovcu. Domaćin konferencije bio je Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije. Skupu su, između ostalih, prisustvovali i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, v.d. ravnatelja Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ranko Stevanović  te župan Međimurske županije Matija Posavec. Kroz niz prezentacija govora je bilo o nacionalnom programu „Živjeti zdravo“. Pomoćnik ministra zdravlja Korolija Marinić u svom je izlaganju naglasio kako su njegovi primarni ciljevi prevencija bolesti te promoviranje zdravog načina života. Naglasak je bio na važnosti kretanja i tjelesne aktivnosti, zdrave prehrane, smanjenja unosa soli, ali i zdravstvenog obrazovanja, naročito djece predškolske i školske dobi. Tom je prilikom održana i projekcija materijala s provedene Javnozdravstvene akcije „Hodanjem do zdravlja“, u sklopu koje je prošlog vikenda oko dvjesto sudionika organizirano pješačilo i vježbalo u dvorani Graditeljske škole Čakovec.


Pisane vijesti