Zajedno protiv dijabetesa

Slika arhiva/images/novosti/novosti/zajedno_protiv_dijabetesa/107892-1-cro-HR/zajedno_protiv_dijabetesa.jpg

ZAGREB, 14. studenog 2014. – Ministarstvo zdravlja podržalo je osnivanje radne skupine koja će okupiti predstavnike struke i pacijenata oboljelih od dijabetesa na zajedničkom zadatku da se odrede postupci i odgovornost za poboljšanje skrbi o oboljelima od šećerne bolesti. Inicijativu „Zajedno protiv dijabetesa“ pokrenuo je Hrvatski savez dijabetičkih udruga uoči obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa.

U Hrvatskoj je u 2013. godini zabilježeno 224.490 oboljelih od šećerne bolesti. Dijabetes predstavlja jedan je od najvećih javnozdravstvenih problema i na osmom je mjestu uzroka smrti u Hrvatskoj. Također je glavni uzrok obolijevanja od krvožilnih bolesti, bolesti bubrega, sljepoće i amputacije udova. Smatra se da kod četrdesetak posto oboljelih od dijabetesa Tip 2 bolest još nije dijagnosticirana, a sama bolest i komplikacije koje stvara predstavljaju veliki ekonomski problem.

Na liječenje dijabetesa odlazi 11,49 posto proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, odnosno 2,5 milijardi kuna godišnje, a liječenje komplikacija dijabetesa čini 85,72 posto ukupnog troška dijabetesa tipa 2. Za olakšanu dostupnost lijekova i pomagala za liječenje osiguranika HZZO-a oboljelih od šećerne bolesti, terapiju utvrđuje i provodi obiteljski liječnik. Tijekom 2014. godine HZZO je postupkom javne nabave osigurao 103 inzulinske pumpe, a listu prvenstva za ugrađivanje inzulinskih pumpi određuje povjerenstvo Referentnog centra Ministarstva zdravlja na nacionalnoj razini.

Odluka o osnivanju radne skupine potaknuta je nedavno objavljenim podacima Euro Indeksa o dijabetesu, prema kojem je Hrvatska na poražavajućem 22. mjestu po uspješnosti liječenja šećerne bolesti. U inicijativi vjeruju kako je to pravi put da u sljedećem mjerenju Euro indeksa, za šest godina, Hrvatska bude u prvih 10 država Europske Unije po uspješnosti programa liječenja dijabetesa.

''S obzirom na rast broja oboljelih i veliki trošak komplikacija dijabetesa, važno je unapređivati protokole za koordinirano djelovanje svih liječnika, od obiteljskih liječnika i subspecijalista dijabetologa, unapređivati programe javnozdravstvene prevencije bolesti i programe edukacije bolesnika, istaknuo je predsjednik Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Davor Bučević te dodao kako se zajedničkim radom želi unaprijediti skrb za oboljele te implementirati protokole u zdravstveni sustav.



Pisane vijesti