Novi radiološki uređaj za KBC Osijek

Slika arhiva/images/novosti/novosti/novi_radioloski_uredaj_za_kbc_osijek/107504-1-cro-HR/novi_radioloski_uredaj_za_kbc_osijek.jpg

OSIJEK, 5. studenoga 2014. – Ministar zdravlja prim. Siniša Varga obišao je danas Klinički bolnički centar Osijek gdje je pustio u rad novi Laboratorij za kateterizaciju srca i invazivnu kardiologiju vrijedan 10 milijuna kuna. Riječ je o iznimno važnom projektu za područje Slavonije i Baranje gdje bilježimo veliku smrtnost zbog kardiovaskularnih bolesti.

- Zbog bolesti krvožilnog sustava i infarkta miokarda godišnje umre preko 48 posto stanovnika u Republici Hrvatskoj, a u Slavoniji, zbog načina prehrane i drugih životnih navika, čak više od 54 posto, istaknuo je ministar Varga te je dodao kako takav pacijent ne može čekati na intervenciju. Zahvaljujući novoj opremi, ministar je najavio manje čekanja na zahvate.

Ministar se također osvrnuo na nedavno predstavljen Strateški plan za smanjenje prekomjernog unosa soli te ponovio kako građani u Slavoniji moraju smanjiti unos soli, budući je to regija u kojoj je potrošnja soli iznadprosječno visoka.

- Treba promijeniti prehrambene navike te smanjiti unos kruha i suhomesnatih proizvoda koji sadrže jako puno soli. Još imamo k tome pretilost, prekomjernu tjelesnu težinu i nedovoljno kretanje, kazao je ministar Varga.

Zamjenik sanacijskog upravitelja dr. Vladimir Borzan istaknuo je kako će KBC Osijek, zahvaljujući novoj suvremenoj opremi, imati bolje mogućnosti za rad, moći će se raditi više pretraga uz manje zračenja.



Pisane vijesti