Uspješne transplantacije srca i jetre u Beogradu uz mentorstvo zagrebačkih liječnika

ZAGREB, 31. listopada 2013. (Hina) - Uz mentorstvo liječničkih timova KBC Zagreb i KB Merkur prošle su noći u Kliničkom centru Srbije u Beogradu obavljene nove dvije transplantacije organa.

Tijekom istih uspješno su presađeni srce i jetra s istog donora, 23-godišnjaka stradalog u prometnoj nesreći.

Uspješna transplantacija srca u Beogradu 56-godišnjem bolesniku u terminalnoj fazi bolesti srca obavljena je pod mentorstvom kardiokirurškog tima KBC-a Zagreb, koji je vodio predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju Bojan Biočina.

Također, uz mentorstvo transplantacijskog tima zagrebačkog KB Merkura, uspješno je obavljena tranplantacija jetre s istog darivatelja, a organ i šansu za novi život dobio je mladić od 20 godina. U presađivanju jetre sudjelovali su kirurzi KB Merkur Branislav Kocman i Stipislav Jandrijević.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je čestitao hrvatskim liječničkim timovima koji su pomogli kolegama iz Srbije, istaknuvši pritom novi uspjeh hrvatske transplantacijske medicine."Hrvatska je danas prva u svijetu u transplantaciji bubrega i jetre te po broju darivatelja na milijun stanovnika", rekao je Ostojić naglasivši da su noćašnje transplantacije nastavak uspješno započete suradnje hrvatskih i srbijanskih stručnjaka u presađivanju organa. Krajem lipnja liječnici iz KB Merkur s kolegama u Kliničkom centru Srbije obavili su dvije transplantacije jetre sa živih darivatelja, što je bio prvi korak k oživljavanju transplantacijskog programa jetre u toj zdravstvenoj ustanovi.

Suradnja između dviju država u području zdravstva i medicine i formalno je potvrđena u srpnju kada su u Beogradu Ostojić i srbijanska ministrica zdravlja Slavica Đukić Dejanović potpisali Sporazum o suradnji koji predviđa razmjenu znanja u području transplantacije organa.

Hrvatska svoja znanja u transplantaciji širi i u druge zemlje regije, a ministar Ostojić ističe da je ovoga tjedna potpisan Protokol o suradnji s Crnom Gorom, s ciljem razvoja transplantacijskog programa. Državljani Crne Gore od ovoga tjedna mogu se upisati na listu čekanja Hrvatske za presađivanje jetre i srca u okviru Eurotransplanta, uz prethodnu suglasnost oba nadležna ministarstva, ističe ministar. Na listu čekanja za transplantaciju srca danas bi trebao biti upisan prvi crnogorski pacijent, koji se već liječi u KBC Zagreb. Upravo su urolozi s Rebra lani obavili prvu transplantaciju organa u Crnoj Gori. Do sada je, uz pomoć hrvatskog transplantacijskog tima, u toj zemlji uspješno presađeno sedam bubrega, a sedmero teških bubrežnih bolesnika dobilo je novu šansu za život.

Svjetska zdravstvena organizacija Hrvatsku je proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa (RHDC) u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN). Time je Hrvatska preuzela obvezu stalne suradnje i podrške na putu razvoja i unapređenja transplantacijskih programa zemalja jugoistočne Europe.



Pisane vijesti