Otvoren novi Odjel za hitnu medicinu u OB Požega

Slika arhiva/images/novosti/novosti/otvoren_novi_odjel_za_hitnu_medicinu_u_ob_pozega/90704-1-cro-HR/otvoren_novi_odjel_za_hitnu_medicinu_u_ob_pozega.jpg

ZAGREB, 4. studenoga 2013. – U sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu, koji Ministarstvo zdravlja provodi uz pomoć zajma Svjetske banke, danas je u Općoj županijskoj bolnici Požega otvoren novi Odjel za hitnu medicinu.

Otvarajući Odjel, ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić naglasio je kako je to do sada sedmi otvoreni odjel iz Projekta, čije je uređenje i opremanje Ministarstvo zdravlja financiralo sa 5,7 milijuna kuna. Do kraja 2013. godine imat ćemo 21 odjel hitne medicine, čime će se osigurati visok standard i kvalitetnije zbrinjavanje hitnih pacijenata.

Troškovi uređenja prostora iznosili su 2,8 milijuna kuna, a jednako toliko stajala je suvremena medicinska oprema, UZV i RTG uređaji, operacijski stolovi, lampe, kreveti i drugo.

Odjel hitne medicine ulazno je mjesto za sva hitna stanja gdje pacijent dobiva cjelovitu medicinsku skrb – od prijema, pregleda, dijagnoze i liječenja. Trijaža je prva faza koju svaki hitni pacijent prolazi, a sastoji se od kratke procjene njegova zdravstvenog stanja, uključujući skup vitalnih znakova i hitnost prema kategorizaciji bolova koje pacijent trpi. Temeljem te procjene određuje se redoslijed zbrinjavanja pacijenata.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu provodi standardizaciju postupaka u Odjelima hitne medicine te je dosad edukaciju iz trijaže u odjelu hitne medicine završilo 279 djelatnika, od čega 12 djelatnika Opće županijske bolnice Požega.

Odjel se sastoji od ulaza za vozila hitne službe, trijaže, laboratorija, reanimacijske i operacijske sale te prostora za smještaj i nadzor akutnih pacijenata.



Pisane vijesti