U većini zdravstvenih ustanova rad teče neometano

ZAGREB, 19. rujna 2013. - Ministarstvo zdravlja i drugoga dana štrajka dijela liječnika i medicinskih sestara u zdravstvenim ustanovama prati funkcioniranje zdravstvenog sustava kako ni jedan građanin ne bi bio uskraćen u ostvarivanju svoga prava na zdravstvenu zaštitu.

Ministarstvo zdravlja prikuplja podatke iz 74 zdravstvene ustanove, a današnji podaci, koje su dostavili sanacijski upravitelji i ravnatelji, obuhvaćaju rad ustanova u protekla 24 sata.

Od ukupno 33.839 radnika koji su radili na dan 18. rujna 2013. godine u 74 zdravstvene ustanove, obveze iz ugovora o radu ispunjavalo je 86 posto radnika. Iz ovoga se može zaključiti da se pozivu sindikata na štrajk odazvalo 14 posto zaposlenih.  

Nadalje, podaci o protekla 24 sata pokazuju da 19 posto liječnika te 18 posto medicinskih sestara nije obavljalo posao sukladno ugovoru o radu.

U 33 zdravstvene ustanove, u kojima jučer u prvoj smjeni nije štrajkao ni jedan liječnik niti medicinska sestra, rad se neometano nastavio odvijati i u poslijepodnevnim i noćnim smjenama.

Iako dio liječnika i medicinskih sestara štrajka, situacija u zdravstvenim ustanovama jasno pokazuje da većina liječnika i medicinskih sestara i dalje obavlja svoje redovite poslove prema ugovoru o radu, unatoč deklarativnoj podršci sindikalnim zahtjevima. Vjerojatno iz te činjenice proizlazi razlika u podacima s kojima s jedne strane raspolažu sindikati, a s druge strane sanacijski upravitelji i ravnatelji zdravstvenih ustanova, kao njihovi poslodavci.

Upravo ta 'tiha većina' liječnika i medicinskih sestara poručuje da sindikati i Vlada trebaju sjesti za stol i postići dogovor. To također potvrđuje da je i liječnicima i medicinskim sestrama na prvom mjestu briga i skrb o pacijentima te, nadasve, profesionalan i etičan odnos prema radu i prema bolesnicima. Stoga, uvjereni smo da nitko u zdravstvenom sustavu ne želi narušavanje zdravlja ni jednog pojedinca te da je svima u interesu socijalni dijalog.

Zahvaljujemo svim djelatnicima u hrvatskom zdravstvenom sustavu na jučerašnjem uspješnom radu, u prilog čemu govori i činjenica da incidenata u zdravstvenom sustavu nije bilo.

Na Bijeli telefon 0800 7999, 18. i 19. rujna do 7.00 sati javilo se 355 građana. Gotovo mahom, njihova se pitanja odnose na to trebaju li otići u bolnicu na ranije zakazani termin ili što im je činiti s obzirom na to da im je otkazana zdravstvena usluga. Pozivamo građane da nas i dalje, tijekom štrajka, izvijeste o mogućim slučajevima kršenja prava na zdravstvenu zaštitu ili putem Bijelog telefona: 0800 7999, ili na e-mail adresu: pitajtenas@miz.hr.

Još jednom podsjećamo građane da liječnici i medicinske sestre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i hitnoj pomoći ne štrajkaju i rade na uobičajen način.



Pisane vijesti