U KBC-u Zagreb transplantiran prvi pacijent iz Crne Gore

ZAGREB, 14. studenoga 2013. - U Klinici za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb danas je obavljena transplantacija srca kod četrdesetpetogodišnjeg državljanina Crne Gore koji je bolovao od dugogodišnje teške srčane bolesti. To je prvi pacijent iz te zemlje kojemu je u Hrvatskoj presađen organ nakon potpisivanja Protokola o suradnji u području pribavljanja i presađivanja ljudskih organa u svrhu liječenja, koji su krajem listopada ove godine potpisali ministar zdravlja Republike Hrvatske prof.dr. Rajko Ostojić i ministar zdravlja Crne Gore prof. dr. Miodrag Radunović.

Prema Protokolu, državljani Crne Gore koji čekaju na transplantaciju jetre ili srca u toj zemlji, mogu se upisati u listu čekanja Republike Hrvatske na presađivanje tih organa, preko izabranih transplantacijskih centara u Hrvatskoj, a uz prethodnu suglasnost oba nadležna ministarstva.

Pacijent iz Crne Gore primljen je u KBC Zagreb prije tri i pol mjeseca u vrlo teškom stanju zbog čestih zatajenja srca. Do današnje transplantacije liječen je medikamentima i danima bio priključen na ECMO uređaj.

Eksplantacijski tim KBC-a Zagreb sinoć je, odmah po dojavi, odletio Vladinim zrakoplovom u Njemačku po organ te je, po njihovu povratku, rano ujutro započela transplantacija. Kardiokirurški tim vodio je doc. dr. Hrvoje Gašparović iz Klinike za kardijalnu kirurgiju.

Transplantacija srca kod četrdesetpetogodišnjeg pacijenta obavljena je tijekom prijepodneva. Pacijent je nakon operacije stabilno.

U sklopu regionalne suradnje u području transplantacije organa, transplantacijski tim Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb, predvođen predstojnikom prof. Bojanom Biočinom, jučer je po treći puta boravio u Kliničkom centru Srbije gdje je, pod mentorstvom hrvatskog tima stručnjaka, uspješno obavljena još jedna transplantacija srca u toj zemlji. Ovog puta srce je uspješno presađeno tridesetdevetogodišnjem pacijentu koji je bolovao od teške bolesti srca.

Hrvatska je danas vodeća zemlja u svijetu u transplantacijskoj medicini – prva u transplantaciji bubrega i jetre te po broju darivatelja na milijun stanovnika. Svjetska zdravstvena organizacija Hrvatsku je stoga proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije organa (RHDC) u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe (SEEHN). Time je Hrvatska preuzela obvezu stalne suradnje i podrške na putu razvoja i unapređenja transplantacijskih programa zemalja Jugoistočne Europe



Pisane vijesti