Otvoren Odjel hitne medicine OB Slavonski Brod

ZAGREB, 15. studenog 2013. – U sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu, ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić otvorio je danas Odjel hitne medicine u Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu.

Investicija je vrijedna 5,85 milijuna kuna, a u cijelosti je financirana sredstvima Ministarstva zdravlja. Uređenje prostora stajalo je 3 milijuna, dok je nabavka suvremene opreme koja se sastoji od respiratora, UZV i RTG uređaja, operacijskih stolova, kreveta i drugog, stajala 2,85 milijuna kuna.

Odjel hitne medicine je jedinstveno ulazno mjesto za sve hitne pacijente i ima mogućnost zbrinjavanja svih vrsta hitnih medicinskih slučajeva. Odjel se sastoji od ulaza za vozila hitne službe, trijaže, laboratorija, reanimacijske i operacijske sale te prostora za smještaj i nadzor akutnih pacijenata.

Trijaža je prva faza koju svaki hitni pacijent prolazi, a sastoji se od kratke procjene njegovog zdravstvenog stanja na temelju kojeg se određuje redoslijed zbrinjavanja pacijenata.

Hrvatski zavod za hitnu medicinu provodi standardizaciju postupaka u objedinjenim hitnim prijemima i dosad je edukaciju iz trijaže završilo 309 djelatnika, od čega jedanaest iz OB Slavonski Brod.

Ovo je osmi takav odjel koji je otvoren u sklopu Projekta, a u tijeku je nabava opreme za odjele hitne medicine u još osam bolnica. Do kraja godine Hrvatska će imati 21 takav odjel, što znači da će svaka županija imati jedan odjel za hitnu medicinu.
 

Pisane vijesti