U javnu raspravu ide prijedlog Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta

  • Slika /2019 Slike/PRESS-MEDVED-KUJUNDZIC.jpg
  • Slika
  • Slika

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar zdravstva Milan Kujundžić danas su u Banskim dvorima na konferenciji za medije predstavili Nacrt prijedloga Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta te Nacrt prijedloga zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku, u povodu njihovog puštanja u javno savjetovanje.

Ministar Medved naglasio je da Vukovar ima posebnu, važnu ulogu u hrvatskoj povijesti u uspostavi samostalne, neovisne, suverene i demokratske države. Predstavlja simbol otpora, žrtve i zajedništva u Domovinskom ratu.

„Vukovar ima iznimno važno simbolično, u mnogim vidovima prijelomno pa i sudbonosno mjesto u povijesti hrvatske države. Osobito u formiranju modernog hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta. Iskustvo i značenje Vukovara 1991. godine nadilazi lokalnu i nacionalnu razinu pa je on, ujedno,
europski i svjetski fenomen“, kazao je.

Hrabrost, domoljublje, zajedništvo i požrtvovnost

Istaknuo je da je hrvatski narod zahvaljujući ustrajnom otporu vukovarskih branitelja, kao i zbog kataklizmičkih razaranja i ljudskih stradanja, koji u Europi nisu zabilježeni od završetka Drugog svjetskog rata, prepoznao Vukovar kao simbol otpora, hrabrosti, domoljublja, zajedništva i požrtvovnosti.

„Vukovar je postao simbol mlade hrvatske države i borbe hrvatskog naroda za slobodu, nacionalnu samostalnost i teritorijalnu cjelovitost. Velikosrpska agresija na Vukovar 1991. godine te višegodišnja okupacija, ostavili su duboke negativne i u mnogim gledištima trajne posljedice na njegovoj bogatoj povijesnoj i kulturnoj baštini. Osobito na njegovo demografskoj slici jer su ljudska stradanja i gubitci bili iznimno veliki i izrazito teški“, rekao je Medved.

Očuvanje trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara

Proglašenjem Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, poručio je, stvorit će se pravno-politički okvir za poseban status Vukovara.

Medved je kazao da je jedan od ciljeva Nacrta prijedloga Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta očuvanje trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, ali i poticanje njegova društvenog razvoja u svim aspektima, kao i snažna poruka Vlade i
predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o nacionalnom značaju Vukovara.

„Ovaj prijedlog zakona podupire i predložene izmjene Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, koji je saborskoj proceduri“, dodao je.

Dva ključna cilja

U tom kontekstu Medved je pojasnio da se ovim prijedlogom zakona Vukovar proglašava mjestom posebnog domovinskog pijeteta s dva ključna cilja.

„Uspostava i očuvanje kulture sjećanja na žrtve Vukovara te aktivnosti usmjerene društvenom razvoju vukovarskog područja“, kazao je.

Izvijestio je da se zakonom definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje koje zahvaća, odnosno na koje se odnosi, a to je grad Vukovar i naselje Bogdanovci, mjesta i razdoblje Dani posebnog domovinskog pijeteta, uključujući razdoblje od 17. do 20. studenog te način obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

„Kao mjesto posebnog pijeteta definirana je i Nacionalna memorijalna bolnica Vukovar u kojoj se pored zdravstvene djelatnosti obavlja i memorijalno-edukacijska djelatnost sa svrhom promicanja vrijednosti Domovinskog rata“, naveo je.

Središnje mjesto odavanja posebnog domovinskog pijeteta

Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata definirano je kao središnje mjesto odavanja posebnog domovinskog pijeteta te ujedno i središnje mjesto odavanja počasti nacionalnoj žrtvi u uspostavi samostalne Republike Hrvatske.

„Ujedno, obilježavanje u značajnoj mjeri uključuje razvoj edukativnih aktivnosti i pripreme stručno-edukativnih materijala sa svrhom upoznavanja učenika i drugih posjetitelja Vukovara s povijesnim činjenicama o Domovinskom ratu i očuvanju sjećanja na ulogu Vukovara u obrani i stvaranju Republike Hrvatske. Ali i utvrđivanju konačnog popisa poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civila vukovarskog područja“, istaknuo je ministar.

Važnu ulogu, dodao je, u obilježavanju Dana posebnog domovinskog pijeteta imat će i Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, koja u okviru svoje djelatnosti organizira odgojno-obrazovne posjete učenika gradu Vukovaru.

Pozitivan učinak na razvoj vukovarskog područja

Medved je izvijestio da će se zakonom uspostaviti posebno međuresorno tijelo Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj, od 15 članova koje imenuje Vlada.

„Kao jedan od važnih ciljeva rada Vijeća bit će rješavanje dugogodišnjih imovinsko-pravnih odnosa i statusa mjesta stradavanja odnosno mjesta odavanja posebnog domovinskog pijeteta. Vijeće Vladi može predložiti gospodarske, demografske, kulturne, odgojno-obrazovne, znanstvene i druge mjere usmjerene na razvoj područja posebnog domovinskog pijeteta, kao i mjere aktivnosti, izgradnje i trajnog očuvanja mira te prati njihovo provođenje“, kazao je.

Medved je poručio da će ovaj zakon imati pozitivan učinak na razvoj vukovarskog područja s naglaskom na demografski, gospodarski, kulturni, odgojno-obrazovni, odnosno znanstveno-istraživački razvoj.

Podsjetio je da je ova Vlada svoju prvu sjednicu izvan Zagreba održala upravu u Vukovaru 17. studenog 2016. godine te da je donesen i da se provodi cjelovit program obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture grada Vukovara za razdoblje 2019.-2022. godine.

„Zbog povećanog broja razvojnih projekata tijekom 2019. godine, osigurali smo dodatnih 20 milijuna kuna Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara. Stambeno je zbrinuto 618 obitelji. Ova Vlada je vratila vojsku u Vukovar, uložili smo napore da Memorijalni centar Domovinskog rata bude referentan za sve mlade koji dolaze u Vukovar“, napomenuo je.

„Sve ovo, kao i drugi brojni projekti, jasna je poruka da se smo u mandatu naše Vlade odlučno posvetili pozornost gospodarskom razvoju i revitalizaciji Vukovara te pružili snažnu potporu gradu Vukovaru i Vukovarcima.“, zaključio je ministar hrvatskih branitelja Medved.

Kujundžić: Opća županijska bolnica Vukovar postaje Nacionalna memorijalna bolnica

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je istaknuo da se u Vukovaru dogodio presedan u povijesti ratovanja kada je riječ o bolnici, bolesnicima i djelatnicima bolnice.

„Rat se još, uvjetno rečeno, nije ni zahuktao, a srpski agresor je već u srpnju 1991. godine počeo svakodnevno granatirati bolnicu, kao da je ona bila glavni cilj. Toga, dakle, u povijesti ratovanja nije bilo. Sramota i ljaga na velikosrpskom agresoru je što su napravili nakon ulaska u bolnicu, gdje su poubijali i odveli više od 200 ranjenika i djelatnika bolnice. Uistinu, jedan presedan u povijesti ratovanja“ kazao je.

Kujundžić je naglasio da se vukovarskoj bolnici događalo nešto pozitivno u tim teškim uvjetima, što se spominje u svjetskoj medicinskoj literaturi, a to je da se nije pitalo tko je koje nacionalnosti, već su se liječile i vidale rane svih potrebitih.

„Ova nacija, ova država ne smije zaboraviti bolnicu Vukovar i ne smijemo ni u kome smislu dovesti do ugroze njezinog poslovanja“, poručio je.

Svu brigu o bolnici preuzima Ministarstvo zdravstva

Kazao je da će Županijska bolnica u Vukovaru s obzirom na njene povijesne zasluge postati Nacionalna memorijalna bolnica.

„U tom smislu idemo u proces donošenja zakona“, dodao je.

Podsjetio je pritom da je već u svibnju ove godine Županijska skupština Vukovarsko-srijemske županije donijela odluku da su oni, kao vlasnici, spremni prenijeti svoja vlasnička prava na Vladu odnosno državu.

„Svu brigu o vođenju, poslovanju i sigurnim financijskim uvjetima osiguravalo bi Ministarstvo zdravstva, koje bi imenovalo Upravno vijeće kao što imenuje i za kliničke bolnice“, kazao je.

Time će, zaključio je Kujundžić, bolnica s jedne strane biti sačuvana kao ustanova u kojoj će se i dalje liječiti ljudi, a s druge strane kao posebna bolnica u povijesti hrvatskog naroda.



 
 
Preuzeto: Vlada RH

Stranica