Tribina za pacijente – I dalje jednaka prava za sve građane u Hrvatskoj

Slika arhiva/images/novosti/novosti/tribina_za_pacijente_i_dalje_jednaka_prava_za_sve_gradane_u_hrvatskoj/117267-1-cro-HR/tribina_za_pacijente_i_dalje_jednaka_prava_za_sve_gradane_u_hrvatskoj.jpg

ZAGREB, 8. lipnja 2015. – Danas je u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ u Zagrebu predstavljen projekt „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“, namijenjen osnovnim školama u Republici Hrvatskoj koje nemaju sportsku dvoranu.
 

„Naš je cilj da pacijenti imaju što više besplatnih dostupnih zdravstvenih usluga i to što bliže svom domu. Upravo zato proširujemo djelatnost doma zdravlja koji su do sada iznimno pružali specijalističke usluge, a sada će to postati pravilo. Kao pravi primjer ističem Dom zdravlja primorsko goranske županije gdje specijalisti iz bolnica dolaze u dislocirane ispostave Doma zdravlja, a zaposlenike Doma zdravlja se šalje u druga mjesta u županiji Delnice, Cres, Lošinj. Na taj način pacijenti ne putuju prema specijalistima, već specijalisti prema pacijentima“, rekao je ministar zdravlja Siniša Varga te dodao da zakoni donose novu ulogu domova zdravlja koji će postati centri zdravlja u zajednici. To znači i povećanje ugovora HZZO-a s domovima zdravlja za 20-ak posto te brojne nove usluge – od specijalističkih do patronažne njege, fizioterapeuta, provedbe preventivnih aktivnosti, savjetovanja te suradnje s drugim resorima, poput vrtića i škola, domova umirovljenika i socijalnih službi.

Direktorica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec istaknula je kvalitetniji rad liječnika koncesionara koji su bolje opremljeni, pa pacijentima mogu pružiti kvalitetniju uslugu te naglasila da se promjene rade na dobrobit sudionika u zdravstvu. „Suprotno raznim zlonamjernim izjavama koje čujemo ovih dana, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ostat će javna ustanova te će i dalje ugovarati zdravstvene usluge u javnozdravstvenoj mreži. Tek u slučajevima kada zdravstvenu uslugu nije moguće dobiti u mreži, ugovarat će se poslovi s privatnim ponuditeljima, i to na račun HZZO-a“, rekla je Prenđa Trupec te naglasila kako HZZO osniva jedno trgovačko društvo u koje se izmješta dopunsko osiguranje te se time u konačnici štiti zdravstveni proračun i doprinosi za osnovno osiguranje.



Pisane vijesti