Nacionalni skup o hrvatskom modelu liječenja ovisnosti o drogama

  • Slika arhiva/images/novosti/novosti/nacionalni_skup_o_hrvatskom_modelu_lijecenja_ovisnosti_o_drogama/117369-1-cro-HR/nacionalni_skup_o_hrvatskom_modelu_lijecenja_ovisnosti_o_drogama.jpg
  • Slika
  • Slika

ZAGREB, 8. lipnja 2015. – Danas je u Osnovnoj školi „Matija Gubec“ u Zagrebu predstavljen projekt „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“, namijenjen osnovnim školama u Republici Hrvatskoj koje nemaju sportsku dvoranu.
 

Skupu je prisustvovao ministar zdravlja prim. Siniša Varga, dr. med. koji je predstavio predložene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti. „Cilj ovih izmjena je poboljšati skrb o ovisnicima i sustav učiniti još boljim, što ćemo postići time da će se Zavodi za javno zdravstvo baviti preventivnom medicinom, a Domovi zdravlja liječenjem. Time se jača sinergija između subjekata i radit će se na brojnim zajedničkim programima. Smatramo da će se takvim ustrojem sustav poboljšati jer će se liječenjem baviti timovi specijalizirani u području liječenja ovisnosti u kojima će odsada u pravilu biti i psihijatar. Naglasio bih da nema bojazni da će doći do narušavanja sustava jer je ovo proces koji će trajati tri i više godina“, izjavio je ministar zdravlja.   

Prema predloženim izmjenama dosadašnji sustav dijeli se na dva dijela, s tim da jedan dio ostaje u Zavodima za javno zdravstvo, a drugi prelazi u Domove zdravlja, pri čemu se dijele i dosadašnji multidisciplinarni timovi koji su skrbili o ovisnicima. Okupljena stručna zajednica zaključila je da predložene promjene postojećeg modela prvenstveno moraju voditi računa o pacijentima i njihovim obiteljima. Visoka kvaliteta sadašnjeg sustava liječenja ovisnika osigurat će se jedino ako dosadašnji timovi stručnjaka, psihijatar, psiholog, medicinska sestra i socijalni radnik, nastave raditi zajedno i u Domovima zdravlja. Važno je očuvati multidisciplinarni pristup u liječenju ovisnika o drogama, bez obzira gdje bio organiziran, pri Domovima zdravlja ili Zavodim za javno zdravstvo.

„Za osiguranje kvalitete sustava liječenja ovisnika važno je osigurati dovoljno educiranih stručnjaka, psihijatara, psihologa, socijalnih radnika i posebno educiranih medicinskih sestara, kao i sredstva za provođenje rada timova, odjela, referentnog centra te provođenje supervizije i evaluacije programa. Jedino na taj način, uz sustavni dijalog i dobru volju svih uključenih možemo računati da će sustav napredovati, a pacijeni i njihove obitelji dobiti odgovarajuću skrb“, izjavio je prof. dr. sc. Zoran Zoričić, dopredsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti HLZ-a, pročelnik Zavoda za alkoholizam i druge ovisnosti KBC SM i voditelj Referalnog centra Ministarstva zdravlja te se osvrnuo na važnost očuvanje kvalitete sustava za prevenciju i tretman ovisnosti.

Svoja viđenje najavljenih promjena iznijeli su i prof. dr. sc. Vlado Jukić, predsjednik Hrvatskog psihijatrijskog društva i ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče, dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja te Mirjana Orban, dr. med. spec. psih., voditeljica Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Hrvatski model liječenja ovisnosti je stabilan i dobro funkcionira,  jedan je od najboljih takvih modela u svijetu, priznat od mnogih svjetskih stručnjaka. Ovisnici se uz različite programe dugo zadržavaju na tretmanu, a trenutno ih se u sustavu liječi oko 8.500, s tim što je broj novih heroinskih ovisnika u padu.



Pisane vijesti