Tjedan mozga

ZAGREB, 10. ožujka 2014. – Od 10. do 16. ožujka obilježava se Tjedan mozga. Kampanja, u svijetu poznata kao Brain Awareness Week u Hrvatskoj se provodi već trinaestu godinu zaredom, a cilj joj je popularizacija znanja o funkcijama mozga i neuroznanosti.

Tijekom Tjedna mozga održat će se niz tribina, predavanja, radionica i vježbi na temu rada ljudskog mozga i očuvanja njegovog zdravlja, a glavne ovogodišnje teme su socijalni mozak, mozak i bol te neuralne mreže i ponašanje.  Događanja organiziraju Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatsko društvo za neuroznanost, a akcijama će se pridružiti Medicinski fakulteti i sveučilišne klinike u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, mnogobrojne udruge, škole i druge javne ustanove.

Na promotivnim štandovima koji su postavljeni na Trgu bana Jelačića i Kvaternikovom trgu, građani mogu dobiti informacije o zdravlju mozga, a raspored događanja tijekom Tjedna mozga objavljen je na web stranici Hrvatskog instituta za istraživanje mozga (http://www.hiim.unizg.hr/index.php/tm14)

Prema pokazateljima europskih studija provedenih u 2010. i 2012. godini, čak 35 posto sveukupnih troškova u zdravstvu odlazi na poremećaje vezane uz bolesti mozga, a od nekog poremećaja funkcija živčanog sustava pati 38 posto europskog stanovništva.

Zbog značajnih dostignuća u istraživanju mozga i napretka u otkrivanju uzroka kognitivnih i neuroloških bolesti, godina 2014. proglašena je Europskom godinom mozga, a 21. stoljeće proglašeno je Stoljećem uma.

Posebnu ulogu u promociji istraživanja mozga ima Europsko vijeće za istraživanje mozga koje objedinjuje napore svih stručnih udruga i istaknutih predstavnika Europske komisije. Istraživanje mozga postaje trajni prioritet u novom EU programu istraživanja objavljenih u dokumentu Horizon 2014-2020. a koji uključuje i mogućnosti za Hrvatsku kao novu članicu. Europska unija planira najveći projekt u povijesti Europe za istraživanje ljudskog mozga pod nazivom The Human Brain Project  za koji je planirano utrošiti 1,19 milijardi eura u slijedećih deset godina.



Vijesti iz medija