Tjedan mozga od 11. do 17. ožujka

Slika arhiva/images/novosti/ostale_vijesti/tjedan_mozga_od_11_do_17_ozujka/80320-1-cro-HR/tjedan_mozga_od_11_do_17_ozujka.jpg

ZAGREB, 11. ožujka – Tjedan mozga obilježava se ove godine od 11. do 17. ožujka, s ciljem populariziranja neuroznanosti i sa željom da se šira javnost upozna sa značajnim istraživanjima mozga u 21. stoljeću.

Kampanja je u svijetu poznata kao Brain Awareness Week, a u Hrvatskoj se provodi dvanaestu godinu zaredom. Ove godine glavne teme Tjedna mozga su promijenjena stanja svijesti, neurobiologija ovisnosti te mozak i pokret.

Hrvatsko društvo za neuroznanost i Hrvatski institut za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu organiziraju a u organizaciji će se pridružiti Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (Razred za medicinske znanosti), Medicinski fakulteti u Splitu, Osijek i Rijeci te članovi Hrvatskog društva za neuroznanost u tim sveučilišnim središtima.

Prema podacima Europskog vijeća za istraživanje mozga kojem se 2012. godine pridružila i Hrvatska, oko 35 posto sveukupnih troškova otpada na bolesti mozga koji su golemi. Trošak od 798 milijardi eura godišnje koji odlazi na poremećaje vezane uz mozak veći je od troškova liječenja kardiovaskularnih i malignih bolesti zajedno.



Vijesti iz medija