TIH: Hrvatski građani vjeruju svojim liječnicima

Slika arhiva/images/novosti/novosti/tih_hrvatski_gradani_vjeruju_svojim_lijecnicima/80308-1-cro-HR/tih_hrvatski_gradani_vjeruju_svojim_lijecnicima.jpg

ZAGREB, 8. ožujka - Hrvatski građani vjeruju da im njihovi liječnici propisuju najbolje lijekove, ali bi željeli biti upoznati s mogućim alternativama te drže da pokloni farmaceutskih kompanija utječu na objektivnost liječnika pri propisivanju pojedinih lijekova. Pokazalo je to istraživanje u sklopu zajedničkog projekta Transparency International Hrvatska i Ministarstva zdravlja pod nazivom "Transparentnost – najbolji lijek protiv korupcije".

Istraživanje i današnja konferencija za novinare, na kojoj su govorili ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić i predsjednik TIH-a Nikola Kristić, uvod je u niz okruglih stolova na tu temu koji će se održavati u narednom razdoblju u više hrvatskih gradova. Prvi okrugli stol održat će se 18. ožujka u Zagrebu.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić kazao je kako građani vjeruju našim liječnicima, ali žele čiste račune i s razlogom su oprezni kada je riječ o odnosu farmaceutske industrije i liječnika.

"Korupcija u zdravstvenom sustavu vjerojatno je najkompleksnija jer se pritom misli na odnos liječnika prema pacijentu, farmaceutskoj industriji, proizvođaču opreme i ugradbenih materijala, akademskoj korupciji i korupciji u dodjeli specijalizacija i subspecijalizacija“, rekao je ministar Ostojić.  Dodao je, međutim, da je korupcija karakterna osobina, a nikako osobina cijele jedne profesije.

Predsjednik TIH-a Nikola Kristić naveo je kako se čak 79 posto građana izjasnilo da se nije nikad našlo u situaciji da im liječnik propiše nepotreban lijek te da više od tri četvrtine od 1300 ispitanika drži da bi ih liječnik trebao informirati o svim raspoloživim proizvodima pri propisivanju lijeka.

Više od tri četvrtine ispitanika također smatra da pokloni farmaceutskih kompanija liječnicima utječu na njihovu objektivnost pri propisivanju pojedinih lijekova.

Kad je riječ o financiranju stručnog usavršavanja liječnika za 39,3 posto građana je potpuno neprihvatljivo da ga plaćaju farmaceutske kompanije te oni smatraju da bi te troškove trebalo snositi javno zdravstvo. Za 20,4 posto ispitanika financiranje usavršavanja nije sporno dok njih 24,6 posto drži to prihvatljivim.

Projekt "Transparentnost – najbolji lijek protiv korupcije" provodi se u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, a tijekom javne rasprave u kojoj bi trebali sudjelovati predstavnici farmaceutske industrije, liječnici i pacijenti trebao bi se definirati okvir u kojem će nabava i propisivanje lijekova biti izloženi najmanjem mogućem riziku od korupcije.



Pisane vijesti