Svjetski dan srca

ZAGREB, 29. rujna 2013. - Svjetski dan srca obilježava se 29. rujna diljem svijeta na poziv Svjetske kardiološke federacije. Na taj se dan i u hrvatskim gradovima organiziraju brojne aktivnosti koje potiču zdravlje srca: od promidžbe sporta i tjelesne aktivnosti, mjerenja krvnog tlaka, kolesterola i triglicerida te šećera u krvi, određivanja indeksa tjelesne mase, izračunavanje kardiovaskularnog rizika, procjene rizika za srčanožilne bolesti, savjeti o prehrani, prevencija i rano otkrivanje i liječenje bolesti srca i krvnih žila.

Od kardiovaskularnih bolesti umire gotovo svaka druga osoba u zemljama zapadne civilizacije, a oboljenju su podložne sve dobne skupine. Godišnje u svijetu uzrokuju 17,3 milijuna smrti. U Hrvatskoj su kardiovaskualrne bolesti također na vrhu ljestvice mrtnosti, a od njih je 2012. godine umrlo 24.988 osoba, odnosno 48,3% ukupno umrlih. Od ukupno umrlih od kardiovaskularnih bolesti 14.133 su žene, odnosno 54,5% ukupno umrlih žena.

Glavni uzroci oboljenja su nezdrava prehrana, premalo kretanja i pušenje. Dobra vijest je da većinu srčanožilnih bolesti uzrokuju čimbenici rizika koje je moguće kontrolirati, liječiti ili izmijeniti  te se preventivnim djelovanjem može smanjiti smrtnost za čak 40-70 posto. Važno je od djetinjstva usvojiti zdrave životne i prehrambene navike. Već i 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno smanjuje rizik od srčane bolesti i moždanog udara. Pritom se ne misli samo na šport, već na svaki tjelesni pokret koji troši energiju - igranje s djecom na svježem zraku, šetnja, pospremanje kuće i ples. Treba paziti na prehranu jer hrana s visokim unosom zasićenih masti, trans-masnih kiselina i soli povećava rizik srčanog ili moždanog. Previše soli može dovesti do visokog krvnog tlaka a previše masti do začepljenja arterija.



Vijesti iz medija