Svjetski dan Parkinsonove bolesti

ZAGREB, 11. travnja 2014. - Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježava se 11. travnja, na rođendan engleskog liječnika Sir Jamesa Parkinsona koji ju je prvi opisao i po kojem je bolest dobila ime. Svrha obilježavanja toga dana je podizanje svijesti i edukacija društva o uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja Parkinsonove bolesti.

Hrvatska udruga bolesnika s Parkinsonovom bolesti i ostalim poremećajima pokreta (HUBPP) organizira Dane otvorenih vrata u Neurološkoj klinici KBC Zagreb, koja je Referentni centar za poremećaje pokreta i heredodegenerativne bolesti Ministarstva zdravlja. Za trajanja Dana otvorenih vrata od 10. do 12. travnja 2014. svim zainteresiranima bit će omogućeni savjeti i pregledi subspecijaliste neurologa djelatnika Referentnog centra, u suradnji s prof. dr. sc. Majom Relja, pročelnicom centra i predsjednicom Hrvatske udruge bolesnika s Parkinsonovom bolesti i drugim poremećajima pokreta.

Predstavnici udruge Parkinson i mi su na zagrebačkom Cvjetnom trgu, pod pokroviteljstvom ministra zdravlja dr. Rajka Ostojića građanima dijelili informativne letke te crvene tulipane kao simbole borbe protiv Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest je drugi najčešći degenerativni poremećaj središnjeg živčanog sustava kod kojeg dolazi do odumiranja stanica koje luče dopamin. U svijetu od te bolesti boluje oko sedam milijuna ljudi. U Hrvatskoj je u 2012. godini zabilježena 401 hospitalizacija zbog Parkinsonove bolesti, a od posljedica bolesti  umrlo je 268 ljudi.

Rani simptomi bolesti vezani su za pokrete i uključuju drhtanje, ukočenost, usporenost pokreta i poteškoće pri hodu. Kasnije se mogu pojaviti poremećaji ponašanja, a demencija je uobičajena u naprednim stadijima bolesti. Najčešći psihijatrijski simptom vezan uz Parkinsonovu bolest je depresija. Ostali simptomi uključuju poremećaje osjeta, spavanja i emocionalne probleme. Bolest se obično javlja kod starijih ljudi, u većini slučajeva poslije 50. godine života. Moderna terapija je učinkovita u smanjenju ranih simptoma, ali lijekovi postaju neučinkoviti kad bolest uznapreduje. U tim, slučajevima, postoji mogućnost kirurške terapije.



Vijesti iz medija