Svjetski dan oralnog zdravlja – 12. rujna

ZAGREB, 12. rujna - Hrvatska komora dentalne medicine ove godine dan oralnog zdravlja posvećuje osobama s posebnim potrebama. Oralne bolesti, zubni karijes i peridontalne bolesti predstavljaju najčešće kronične infekcije, uzrokuju bol i nelagodu, smanjuju kvalitetu života, a njihovo liječenje je skupo. Zubni karijes nastaje zbog nepravilne prehrane u djetinjstvu i adolescenciji, učestale konzumacije šećera, nemliječnog izvora i nedostatka fluora. U Hrvatskoj samo 61 posto djece  pere zube dva ili više puta dnevno, dok u Švedskoj, Švicarskoj i Njemačkoj to čini oko 80 posto.

Prema podacima Svjetske stomatološke organizacije (koja ove godine obilježava 100 godina rada) oko 80 posto djece školskog uzrasta i 95 posto odraslog stanovništva ima barem jedan zubni karijes. Patološke promjene parodonta prisutne su približno u 30 posto stanovništva iznad 35 godina starosti. U dobi iznad 60 godina 30 posto ljudi nema niti jedan vlastiti zub.

U povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja Hrvatska komora dentalne medicine, u suradnji s Hrvatskom knjižnicom za slijepe i slabovidne osobe, izdat će knjigu na Brailleovom pismu, s informacijama o tome kako sačuvati oralno zdravlje svakodnevnom brigom i odlaskom doktoru dentalne medicine.

U Šibeniku, u hotelu Solaris održat će se 15. rujna sada već tradicionalni kongres pod nazivom Preventiva u dentalnoj medicini za dentalne doktore i tehničare, dok će se na otoku Visu održati akcija tijekom koje će građanima biti dijeljene četkice i paste za zube, kao dio politike dostupnosti oralnog zdravlja u svakom dijelu Republike Hrvatske.

U Međimurskoj županiji, pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva za dječju i preventivnu dentalnu medicinu u subotu,  u Prelogu će 15. rujna biti organizirane preventivne
edukativno- likovne radionice kojima se želi ukazati na važnost prevencije dentalnih, parodontnih i oralnih bolesti. Uz zabavnom programu sudjelovat će vrtići i škole iz Međimurske županije, doktori i studenti dentalne medicine i drugi zdravstveni radnici. Sve tehnike i znanja pokazuju se na igračkama i didaktičkim modelima.



Vijesti iz medija