Ministar zdravlja Rajko Ostojić pustio u rad PET/CT uređaj

ZAGREB, 11. rujna – U KBC Zagreb danas je pušten u rad PET/CT uređaj, prvi takav dijagnostički uređaj u javnom zdravstvu, vrijedan 30 milijuna kuna i financiran sredstvima Ministarstva zdravlja.

Uređaj je u rad pustio ministar prof. Rajko Ostojić rekavši kako time ispunjava jedno od svojih predizbornih obećanja, a to je ukidanje privatnog monopola u javnom zdravstvu. Ministar Ostojić očekuje kako će se godišnje obaviti oko šest tisuća PET/CT pretraga, od čega će se na Rebru provoditi oko 5500.

PET/CT tehnologija, koja služi za precizno dijagnosticiranje udaljenih metastaza te recidiva tumora, do sada je bila nedostupna državnim bolnicama, naglasio je ministar.

Ta je dijagnostika, naime, dosad bila ugovorena s privatnom poliklinikom. Pretraga je u početku stajala 9400 kuna, a HZZO će ubuduće Rebru ovu pretragu plaćati 6875 kuna.

"Što je bilo bilo je, ne možemo to promijeniti i ne možemo ispraviti nepravde kojih je bilo", komentirao je to ministar Ostojić.

Usporedno s nabavkom novog PET/CT-a riješeno je i pitanje nabavke izotopa potrebnog za rad uređaja, kao i edukacija osoblja.

Inače, riječ je o 64-slojnom PET/CT-u, jednom od najmodernijih u ovom dijelu Europe, koji emitira 23 posto manju količinu zračenja snimajući u velikoj rezoluciji. Ima bolji sustav za hlađenje pa može raditi u kontinuitetu duže i komplicirane pretrage bez prekidanja.



Pisane vijesti