Svjetski dan Alzheimerove bolesti

ZAGREB, 21. rujna 2013. – Danas obilježavamo Svjetski dan Alzheimerove bolesti uz slogan „Ne zaboravi me“. Ovogodišnja tema je „Demencija: put brige“, a aktivnosti su usmjerene na pažnju i skrb koju zahtijevaju osobe s demencijom tijekom čitavog trajanja bolesti.

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu, tijekom današnjeg dana, aktivisti Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest dijele građanima info materijale i letke o ovoj bolesti.

Diljem svijeta organiziraju se brojne aktivnosti kojima je cilj podizanje svijesti o Alzheimerovoj bolesti i drugim demencijama te poboljšanje kvalitete života oboljelog i njegove obitelji. 

U Hrvatskoj oko 1 posto ukupnog stanovništva ima srednju i tešku demenciju, dok epidemiološki podaci govore da u svijetu približno 35,6 milijuna osoba ima demenciju.

Demencija pogađa svaku dvadesetu osobu u dobi od 65 godina te svaku petu u dobi od 80 godina.

Alhzeimerova bolest veliki je javnozdravstveni problem te su svi pomaci i inicijative za poboljšanje kvalitete liječenja i skrbi oboljelih značajne. U Hrvatskoj je na listu lijekova uvršten lijek memantin koji se primjenjuje u zaustavljanju simptoma i znakova bolesti. Primjena ovog lijeka odgađa fazu terminalne bolesti koja je za bolesnika i obitelj najteža, pruža bolesniku duži ostanak u obitelji te odgađa stacionarnu skrb.



Vijesti iz medija