Suradnja s udrugama

Slika arhiva/images/novosti/ostale_vijesti/suradnja_s_udrugama/112175-1-cro-HR/suradnja_s_udrugama.jpg

ZAGREB, 18. veljače 2015. – Ministar zdravlja prim. Siniša Varga sa suradnicima održao je danas sastanak s predstavnicima Koalicije udruga u zdravstvu. Na sastanku su uz ministra zdravlja prisustvovali pomoćnica ministra za sanitarnu inspekciju i javno zdravstvo Nataša Zorić, voditeljica Službe za zdravstvene projekte i programe Valerija Stamenić i predstavnik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Davor Katavić. Koaliciju udruga u zdravstvu predstavljali su predsjednik Udruge Ivica Belina, Mensura Dražić, Sonja Babić, Sonja Njunjić, predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine, Vlasta Zmazek iz udruge DEBRA, Društva za buloznu epidermolizu i Ljiljana Vukota iz Centra za psihološku pomoć udruge Sve za nju.

Na sastanku je bilo riječi o financiranju prostora i rada Udruge te natječajima za projekte i programe. Udruge su kao najveći problem istaknule loše prostorne i financijske uvjete za rad te zatražile veću pomoć i podršku.

Ministarstvo zdravlja kontinuirano već godinama financira rad udruga putem natječaja za određene projekte. I u ovoj godine planira se za tu namjenu izdvojiti oko 20 milijuna kuna, od čega je za područje ovisnosti predviđeno gotovo 15 milijuna kuna, za psihosocijalnu potporu oboljelima oboljelih od malignih, zaraznih i kroničnih bolesti oko 4 milijuna te za preventivne programe, odnosno zaštitu i očuvanje zdravlja oko 1 milijun kuna. Zaključeno je da udruge civilnog društva mogu razvijati jednako kvalitetne programe kao i djelatnici zaposleni u sustavu, zahvaljujući velikom angažmanu i brojnim volonterima. Također je istaknuta potreba da se više radi na edukaciji pacijenata o njihovoj odgovornosti za vlastito zdravlje u smislu pridržavanja zdravih životnih navika, ali isto tako i o odgovornosti pacijenta prilikom korištenja usluga zdravstvenog sustava. Poznato je da gotovo svaki četvrti pacijent ne podigne nalaze nakon obavljene pretrage, a česti su slučajevi zlouporabe hitnog prijema, za što se u europskim zemljama plaća novčana kazna.



Vijesti iz medija