Stožer: 64 novozaražena, 40 oporavljenih, nadolazeći blagdani nisu vrijeme za putovanje i opuštanje

Slika /2020 Slike/HN20200409530490.jpg

U Hrvatskoj je u razdoblju od 24 sata potvrđeno 64 novih zaraza koronavirusom, 40 osoba se oporavilo, a jedna je preminula, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer Civilne zaštite.

"U proteklom 24-satnom razdoblju u Hrvatskoj imamo nova 64 bolesnika pozitivna na COVID-19, što daje ukupan broj od 1407", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Testirano je 555 novih uzoraka, a ukupno ih je provedeno 13.680.

"Od jučer je preminuo bolesnik u KB Dubrava, riječ je o bolesniku starije životne dobi s opsežnim komorbiditetom", kazao je Beroš. Ukupno je od koronavirusa preminulo 20 osoba.

"Imamo 34 bolesnika na respiratorima, 326 hospitaliziranih bolesnika i kod kuće su smještene 842 osobe", izvijestio je. Oporavljenih osoba više je za 40 te ih je ukupno sada 219.

Beroš je rekao kako je primio izvješće epidemiološke službe u Splitu i voditelja epidemiološke službe HZJZ-a Bernarda Kaića o događanjima vezanim uz splitski dom za starije osobe te će ono biti  razmotreno tijekom dana.

Iz splitskog doma za starije nitko nije kontaktirao epidemiologe

Dodao je kako prema podacima splitskog zavoda za javno zdravstvo ni osoblje doma niti liječnica primarne zaštite koja vodi skrb o korisnicima tog doma nisu kontaktirali splitske epidemiologe oko stanja u domu. 

Ocijenio je i kako je Hrvatska dugo odolijevala da zaraza ne uđe u zdravstveni sustav i domove za starije osobe ali i da je za očekivati da će "takvih ispada" biti još.

"Nemoguće je hermetički zatvoriti sve. Ova borba traje mjesec i pol, očuvali smo integritet zdravstvenog  sustava i domova za starije, odolijevali smo daleko duže od nekih razvijenijih država", kazao je.

Beroš kaže kako je u situaciji u kojoj jesmo važno svaku pojavu povišene temperature i respiratornih problema treba tretirati kao sumnju na Covid-19.

Kad je riječ o zagrebačkoj psihijatrijskog bolnici za djecu i mlade, Beroš je rekao da je četvero zdravstvenih djelatnika pozitivno, a 34 djelatnika i dvoje bolesnika u samoizolaciji, dok će ostali bolesnici biti premješteni u Psihijatrijsku bolnicu Jankomir. 

Ministrica Vesna Bedeković ponovila je kako su u suradnji s Nacionalnim stožerom još 27. veljače donijeli preporuku o zabrani posjeta u domove za stare i nemoćne, a ubrzo i o mjerama kretanja unutar domova.

Bedeković: Liječnik je dužan izvijestiti epidemiologe kod sumnje na covid u domovima

Jedna od ključnih preporuka bila je obveza domova da svakih 24 sata izvještavaju Ministarstvo o situaciji u domovima. Prije tri tjedna osnovan je posebni stožer koji odgovora na sve pozive i mailove pružatelja usluga i korisnika te su pojačane mjere čišćenja i dezinfekcije.

U domove je dozvoljen ulazak samo zaposlenika i stručnih osoba, a korisnici mogu izaći samo kada je u pitanju dijaliza i potrebe onkoloških bolesnika, rekla je Bedeković.

Svim korisnicima su omogućeni kontakti s obiteljima telefonom, mobitelom ili video linkom, a do daljnjeg je obustavljen prijam novih osim u žurnim situacijama, koji potom moraju u izolaciju od 14 dana.

Svaka sumnja na covid-19 prijavljuje se nadležnoj epidemiološkoj službi, a u slučaju sumnje kontaktira se nadležni liječnik koji je dužan izvijestiti nadležnu epidemiološku službu i dogovoriti testiranje i daljnju obrade. 

Za slučaj u Splitu Ministarstvo je doznalo u utorak navečer te da ranije u mailovim upućenima Ministarstvu nije spominjano da ima oboljelih, ustvrdila je ministrica.

Bedeković je rekla kako je o slučaju jedne zaražene zaposlenice dom u Koprivnici saznala jutros od ravnateljice doma. Ta je osoba u petak imala temperaturu i dobila terapiju do ponedjeljka, kada je bila na pretragama. U utorak je hospitalizirana a jutros je javljeno da je pozitivna.

Iako po podacima MUP- i centara za skrb u ovo vrijeme nema pojačanog broja prijava obiteljskog nasilja, Bedeković je pozvala sve da takve slučajeve prijave. "Žene koje trpe nasilje nisu uvijek u mogućnosti prijaviti nasilje, ali apeliram na susjede, priajtelje i one koji su u blizini da ga prijave", kazala je.

Capak: U zdravstvenom sustavu 199 pozitivnih na koronavirus

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak naveo je kako je trenutno u zdravstvenom sustavu 199 pozitivnih na koronavirus - 92 medicinskih sestara i tehničara, 72 dokotora, 14 stomatologa, 9 zapolenih u administracija te 12 ljekarnika i ostalih.

Kazao je kako je stožer dao dozvolu da se održi uskrsna procesija na Hvaru, s obzirom da se radi o tradicionalnom događaju te da na Hvaru nema zaraženih. U procesiji će moći sudjelovati 15 osoba na određenom razmaku i bez komunikacije i fizičkog kontakta 
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić pozvala je i dalje na oprez i poštivanje mjera.

"Ako se u dobroj namjeri otvore tržnice, to ne znači da tamo trebaju biti stotine tisuća ljudi koje bi zaštitari trebali dovoditi u red", kazala je dodavši kako ćemo "dobiti gol" u borbi protiv koronavirusa ako ćemo popustiti mi sami u svojoj samodisciplini. 

Božinović: Ulazimo u nekoliko kritičnih tjedana

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović poručio je da nadolazeći blagdani nisu vrijeme za putovanje i opuštanje.

''Svi koji planiraju kratko doći u Hrvatsku tijekom uskrsnih blagdana, molio bih da to ne čine - zbog sebe i onih koje bi htjeli vidjeti, ali i zbog toga što nije izvjesno hoće li se i pod kojim režimom moći vratiti u zemlje iz kojih bi došli. Ovo nije vrijeme za putovanje i opuštanje'', kazao je.

Božinović je dodao da su mjere vezane za tržnice donijete kako bi se "omogućila nabava svježih hrvatskih proizvoda, a poljoprivredi da te proizvode proda'', ali da te mjere ne treba kompromitirati.

''Ulazimo u nekoliko kritičnih tjedana. Ostanimo doma'', poručio je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti