Sastanak Vijeća ministara zdravlja Europske unije u Luksemburgu

Slika arhiva/images/novosti/novosti/sastanak_vijeca_ministara_zdravlja_europske_unije_u_luksemburgu/118610-1-cro-HR/sastanak_vijeca_ministara_zdravlja_europske_unije_u_luksemburgu.jpg

Nacionalni preventivni programi ranog otkrivanja malignih bolesti važan su element zdravstvene politike RH
 

Zamjenik ministra prim. Cesarik čestitao je latvijskom Predsjedništvu Vijeća EU i ministru zdravlja Republike Latvije Guntisu Belēvičsu na trudu uloženom u posljednjih šest mjeseci, zahvaljujući kojemu je postignut napredak u dogovoru između država članica Vijeća EU o ova dva važna zakonodavna prijedloga.

Hrvatska zagovara usvajanje zakonodavstva koji će pacijentima jamčiti veću sigurnost medicinskih i in-vitro dijagnostičkih medicinskih proizvoda i vratiti povjerenje u rad nadležnih tijela, a da se pritom ne povećaju administrativni teret ili troškovi.

Do sada je ovo područje bilo uređeno direktivama koje je svaka država članica trebala implementirati u svoje nacionalno zakonodavstvo, pri čemu je dolazilo do različitog reguliranja u pojedinim zemljama. Kako bi se postigla jedinstvena provedba propisa u čitavoj EU, cilj je da se ovo područje uredi ovim dvjema uredbama koje će biti neposredno primjenjive na čitavom području Europske unije.

Na sastanku se raspravljalo o neželjenim zdravstvenim, socijalnim i ekonomskim posljedicama prekomjerne konzumacije alkohola, što je jedan od četiri glavna uzročnika kroničnih nezaraznih bolesti uz pušenje, nezdravu prehranu i nedostatak tjelesne aktivnosti.

Zamjenik ministra naglasio je važnost smanjenja štetnog utjecaja alkohola kako bi se očuvalo zdravlje građana, posebice adolescenata, smanjili troškovi zdravstvene zaštite i spriječile negativne posljedice za širu društvenu zajednicu.

Postoji veliki interes država članica za izradom nove sveobuhvatne europske strategije za sprječavanje štetnih učinaka alkohola. Hrvatska je također podržala nastavak rasprave o alkoholu na europskoj razini i međusobnu suradnju s Europskom komisijom i socijalnim partnerima te se pridružila državama članicama u inicijativi za izradu nove europske strategije. 

Potrebno je ojačati suradnju u području online oglašavanja, prodaje alkohola te oglašavanja alkoholnih pića.

Još jedna tema na dnevnom redu ovog sastanka bila je i utjecaj velikog broja ilegalnih migranata u državama članicama EU na nacionalne zdravstvene sustave. Hrvatska podržava Akcijski plan borbe protiv krijumčarenja migranata koji predlaže konkretne mjere potrebne za implementaciju dva europska programa  o sigurnosti i o migracijama.

Izaslanstvo Luksemburga, države koja od 1. srpnja 2015. godine preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije, predstavilo je svoj Radni program i prioritete.



Pisane vijesti | Međunarodne aktivnosti