Sastanak s povjerenikom Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane g. Vytenisom Andriukaitisom

  • Slika /2018 Vijesti/Photo1.jpg
  • Slika

U Ministarstvu zdravstva RH održan je sastanak s povjerenikom Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane g. Vytenisom Andriukaitisom.

Glavne teme sastanka odnosile su se na razvoj pregovora u procesu donošenja Uredbe o procjeni zdravstvenih tehnologija, cijepljenje, reviziju Općeg zakona o hrani, Europske referentne mreže, te eZdravstvo.
Povjerenik Andriukaitis je naglasio potrebu suradnje na nacionalnim i regionalnim razinama kako bi se formirala zajednička stajališta u Europskoj uniji, te zahvalio stručnjacima RH koji redovno sudjeluju u raspravama na radnim sastancima Europske komisije i Vijeća EU i kvalitetno doprinose razvoju politike EU u području zdravstva. Osvrnuo se na prijedlog Višegodišnjeg financijskog okvira za 2021.-2027., te istaknuo kako je u sklopu Europskog socijalnog fonda (ESF) preko 400 milijuna eura predviđeno za unaprjeđenje pristupa javnom zdravstvu, zaštitu građana od ozbiljnih prekograničnih zdravstvenih prijetnji, jačanje zdravstvenog sustava s naglaskom na digitalizaciju te potporu europskom zakonodavstvu.
Ministar Kujundžić je istaknuo važnost nastavka kvalitetne suradnje s radnim tijelima Europske unije u svim relevantnim područjima zdravstva, a posebno u smislu promicanja i unaprjeđenja zdravstvenih sustava i zdravstvene skrbi na dobrobit naših građana.

Stranica