Sastanak Izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije

Slika arhiva/images/novosti/novosti/sastanak_izvrsnog_odbora_svjetske_zdravstvene_organizacije/111254-1-cro-HR/sastanak_izvrsnog_odbora_svjetske_zdravstvene_organizacije.jpg

ŽENEVA, 26. siječnja 2015. - Ministar zdravlja prim. Siniša Varga sudjelovao je na sastanku Izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije u svojstvu člana ovog glavnog upravljačkog tijela.

U izlaganju na temu suzbijanja zaraznih bolesti, ministar Varga istaknuo je da Hrvatska podržava donošenje Globalnog akcijskog plana za cijepljenje čiji su ciljevi sprječavanje daljnje pojave poliomijelitisa, iskorjenjivanje ospica i rubeole te nadzor nad zarazom uzrokovanom virusom hepatitisa B. Ministar Varga naglasio je važnost informiranja javnosti o prednostima cijepljenja u svrhu pravodobne zaštite od zaraznih bolesti te izrazio želju da SZO preuzme snažniju ulogu posrednika između industrije cjepiva i nacionalnih programa imunizacije pojedinih država članica.

Ministar Varga je ukazao na sve veću prijetnju od takozvanih zanemarenih tropskih bolesti. Među njima su denga groznica, zarazna tropska bolest koju uzrokuje virus dengue, zatim bolest koju uzrokuje virus chickungunya i groznica Zapadnog Nila. Klimatske promjene, koje su se u našoj zemlji prošle godine očitovale u obliku poplava, olakšavaju mogućnost širenja ovih virusa. Stoga ministar Varga podržava napore koje čini Svjetska zdravstvena organizacije u cilju provođenja preventivnih mjera.

Tijekom višednevnog zasjedanja raspravljalo se još i o prevenciji i kontroli nezaraznih bolesti, promicanju zdravlja kroz sva životna razdoblja, utjecaju okoliša na zdravlje, otpornosti mikroorganizama na antimikrobne lijekove, zdravlju žena i adolescenata te suzbijanju zaraznih bolesti s naglaskom na epidemiju ebole.

Dan ranije, u nedjelju 25. siječnja održano je i posebno zasjedanje Izvršnog odbora o eboli na kojem je usvojena rezolucija o suzbijanju ove epidemije, a podržale su je sve države članice Europske unije. Epidemija ebole ukazala je na važnost izgradnje otpornih zdravstvenih sustava u zahvaćenima zemljama, ali i na potrebu poboljšanja djelovanja SZO-a u kriznim situacijama, posebno kada je riječ o brzom mobiliziranju ljudskih resursa i pristupanju financijskim izvorima.

Bilo je riječi i o reformi SZO-a, strateškom planiranju proračuna te ostalim financijskim pitanjima.



Pisane vijesti