Regionalna konferencija o smanjenju unosa soli - Vukovar, 9. listopada 2014.g.

Slika arhiva/images/novosti/novosti/regionalna_konferencija_o_smanjenju_unosa_soli_vukovar_9_listopada_2014_g/106068-1-cro-HR/regionalna_konferencija_o_smanjenju_unosa_soli_vukovar_9_listopada_2014_g.jpg

'Smanjenje unosa soli prehranom sa sadašnjih 11,6 gr na 9,3 gr dnevno po stanovniku Hrvatske do 2019. godine cilj je nedavno usvojenog nacrta Strateškog plana o smanjenju unosa soli u RH 2015-2019.g, čime se Hrvatska pridružuje nastojanjima Svjetske zdravstvene organizacije', rekao je na današnjoj tiskovnoj konferenciji ministar zdravlja prim. Siniša Varga. SZO je prepoznala smanjenje unosa soli kao važan faktor pri snižavanju visokog krvnog tlaka što značajno smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara. 

Ovom temom bavi se Regionalna konferencija o smanjenju unosa soli koja se održava u Vukovaru, u sklopu 3. Hrvatskog kongresa preventivne medicine i unapređenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog društva za javno zdravstvo Hrvatskog liječničkog zbora.

Dr.sc. Sanja Musić Milanović je ispred organizatora pozdravila sudionike konferencije te ukratko podsjetila na etape razvoja. Prije 11 godina u svijetu je lansiran WASH (World Action on Salt and Health program), Globalna svjetska akcija za borbu protiv prekomjernog unosa kuhinjske soli, čiji je pokretač prof. McGregor, sudionik današnje konferencije. Već godinu dana kasnije, Hrvatska je počela prikupljati vlastite podatke o unosu soli i štetnosti prekomjernog unosa soli u hrani.

Pod vodstvom dr. Joaoa Brede donesen je strateški dokument Svjetske zdravstvene organizacije Akcijski plan za hranu i prehranu 2014-2020 ( FNAP), usvojen prije tri tjedna na ministarskoj konferenciji u Kopenhagenu, na kojem su godinama intenzivno radile članice EU regije SZO, među ostalima i Hrvatska. Istaknula je kako je Ministarstvo zdravlja prepoznalo važnost višegodišnjeg rada i uvrstilo temu redukcije soli u svoje prioritete u nadolazećem razdoblju. Budući je riječ o regionalnoj konferenciji izrazila je nadu kako će Hrvatska biti primjer i poticaj zemljama u regiji da reguliraju smanjenje unosa soli u hrani, te naglasila kako su hrvatski stručnjaci na raspolaganju za svaku pomoć.

Dr.sc. Joao Breda, dr.med, voditelj Programa za prehranu, fizičku aktivnost i debljinu Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije prezentirao je nedavno usvojeni Akcijski plan za hranu i prehranu 2014-2020 (Food and Nutrition acition plan -FNAP)u kojem je smanjenje unosa kuhinjske soli u hrani od strane Svjetske zdravstvene organizacije još jednom prepoznato kao jedan od glavnih rizičih čimbenika za nastanak čitavog niza nezaraznih kroničnih bolesti. Dr. Breda zahvalio je Hrvatskoj što je u kratkom roku, nakon nepuna tri tjedna od donošenja FNAP-a usvojila svoju strategiju i krenula u implementaciju. Posebno je zahvalio Hrvatskoj na organizaciji Regionalne konferencije o smanjenju unosa soli , čime je dala poticaj zemljama regije da krenu istim putem.

Prof.dr.sc.Graham MacGregor dr.med. ,vodeći svjetski stručnjak za pitanje soli u prehrani, predstavio je Globalnu svjetsku akciju za borbu protiv prekomjernog unosa kuhinjske soli (WASH), čiji je inicijator, te izrazio  zadovoljstvo što se Hrvatska tako brzo uključila u globalni program smanjenja unosa soli.

Ministar zdravlja prim. Siniša Varga predstavio je tijekom konferencije nedavno usvojeni Strateški plan o smanjenju unosa soli u Hrvatskoj za razdoblje 2015-2019.g.

Cilj je plana osvijestiti javnost o negativnim utjecajima pretjeranog unosa soli na zdravlje te postupno utjecati na promjenu prehrambenih navika. Planira se postupno smanjenje unosa soli, sukladno sa zacrtanim ciljem Svjetske zdravstvne organizacije da se do 2025. godine smanji unos soli za 30%, dok je krajnji cilj postići  maksimalni unos soli od 5 gr dnevno po stanovniku.

Plan predviđa niz aktivnosti usmjerenih prema prehrambenoj industriji, od obaveznog označavanja udjela soli u prehrambenim proizvodima, poticanja prehrambenih tvrtki da smanje količinu soli koju dodaju u proizvode, smanjenja količine soli u gotovoj hrani, u restoranima, školskim kuhinjama itd.

Aktivnosti usmjerene prema građanima predviđaju edukaciju javnosti o štetnosti visokog unosa soli po zdravlje.

Snižavanje visokog tlaka značajno smanjuje rizik od srčanih i moždanih udara, koji su među vodećim uzrocima smrti u Hrvatskoj. Podaci za 2013. pokazuju da se u Hrvatskoj 21% (92 milijuna eura) ukupnih troškova za lijekove troši na lijekove protiv povišenog krvnog pritiska.

Procijenjeni efekti smanjenja unosa soli za 3 gr dnevno bili bi 3100-6200 manje slučajeva novih kardiovaskularnih bolesti godišnje, 2300-4700 manje smrtnih ishoda godišnje, a u financijskom smislu, moguće uštede zdravstva na području liječenja hipertenzije kretale bi se od 6,14 -21,49 milijuna eura. 



Pisane vijesti