Prvi od 13 CT uređaja instaliran i pušten u rad u OB Karlovac

Slika /Vijesti/Karlovac.JPG

Ministar zdravlja Dario Nakić u utorak je posjetio Opću bolnicu Karlovac u kojoj je održao sastanak s ravnateljima nakon kojeg je obišao Odjele hematologije i onkologije Opće bolnice Karlovac, u kojima se vrši potpuna rekonstrukcija. 

Prigodno je održan i radni sastanak na kojem se ministar susreo s ravnateljima zdravstvenih ustanova Karlovačke županije, a govora je bilo o aktualnim temama na području zdravstva karlovačkog područja.                                                                                      
Nakon obilaska je rezanjem vrpce svečano pustio u rad novi CT uređaj na Odjelu radiološke dijagnostike.
Svečanosti su prisustvovali i župan Ivan Vučić, gradonačelnik Grada Karlovca Damir Jelić, ravnatelj Opće bolnice Karlovac prim. Ervin Jančić te pročelnica Odjela za zdravstvo i soc. skrb Karlovačke županije Višnja Jović.
Novi CT uređaj vrijedan četiri milijuna kuna, prvi od 16 novih CT uređaja nabavljenih za 12 bolnica u RH je instaliran na Odjelu radiološke dijagnostike OB Karlovac koji je bez uređaja bio čak deset mjeseci. Bitno je spomenuti i kako je ovaj uređaj 64-slojni pa će brže postavljati dijagnozu nego stari CT koji je izvan pogona. Služi za snimanje dijelova tijela pacijenata, poput prsnog koša, abdomena i mozga, a novac za nabavu osiguran je iz sredstava Europske unije. Ministar zdravlja Nakić je istaknuo kako će novi uređaj uvelike olakšati dijagnostičke postupke, ali i smanjiti liste čekanja na preglede:
 
„Nakon što smo vratili upravljačka prava Županiji nad njenim ustanovama, ravnatelj me nazvao i odaslao informaciju kojom sam bio vrlo neugodno iznenađen, da prije toga osam mjeseci u karlovačkoj bolnici CT nije radio. Dogovorili smo da idemo i hitnu i brzu akciju kako nabaviti CT, jer pacijenti iz Karlovca su morali ići u Ogulin ili u Zagreb da bi napravili jednu vitalnu pretragu kao što je CT, što je sasvim sigurno nedopustivo. Brži način je bio da smo iskoristili fondove europske unije i prvi CT koji je u Hrvatskoj montiran na taj način, od ukupno 16, koliko smo ih nabavili je upravo ovdje u karlovačkoj bolnici. Osnovna svrha je da se čim prije postavi dijagnoza i na taj način pomognemo pacijentima“.
 
Trenutno je u OB Karlovac osim rekonstrukcije Hematološkog odjela i nabave CT uređaja u tijeku i temeljita energetska obnova zgrade, koja vrijedi oko 80 milijuna kuna po modelu ESCO a sve će se financirati iz uštede na energentima u 14 godina.

Stranica