Prekoredno cijepljenje treba moralno osuditi, ne bježimo od utvrđivanja okolnosti

Slika /2020 Vijesti/HN20210212910551.jpg

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 371 novi slučaj zaraze koronavirusom. Ministar Vili Beroš poručio je da prekoredno cijepljenje osoba koje nisu u prioritetnim skupinama treba moralno osuditi. Izrazio je nadu da takvi slučajevi neće baciti sjenu na ono što je u proteklih godinu dana učinjeno u borbi protiv koronavirusa.

Na pitanja o cijepljenju preko reda osoba koje ne pripadaju u ugrožene skupine, poput ravnatelja HGK-a Luke Burilovića, rektora Damira Borasa  i drugih javnih osoba, ministar zdravstva Vili Beroš je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite izrazio nadu da takvi slučajevi neće

baciti sjenu na ono što je u proteklih godinu dana učinjeno u borbi protiv koronavirusa.

Beroš ne zna postoji li mogućnost sankcija osim moralne osude

Ustvrdio je da ne bježi od utvrđivanja okolnosti takvih slučajeva. "Mislim da treba vidjeti gdje su se cijepili i tko ih je cijepio", istaknuo je dodavši da ne zna mogu li zdravstveni radnici koji su dali cjepivo neprioritetnim skupinama i kazneno odgovarati. 

"Ne znam postoji li mogućnost sankcioniranja takvih, osim moralne osude. To je neprihvatljivo jer se time oduzima pravo onih koji su možda stariji i bolesniji", kazao je. 

Djelatnici zdravstvene inspekcije mogu uvidom u registar cijepljenih provjeriti godište, OIB, mjesto i vrijeme cijepljenja, pa se iz tih podataka mogu iščitati neki elementi. 

Beroš napominje da se ideja osnivanja registra cijepljenih temelji na potpunoj transparentnosti odvijanja plana cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj. 

Ipak, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Bernard Kaić potvrdio je da trenutno postoji diskrepancija između onih koji su upisani u registar cijepljenih i broja potrošenih doza cjepiva.

U registru neupisano 10 do 15 posto cijepljenja

"Otprilike je 10 do 15 posto manje upisanih nego što je cijepljeno, jer paralelno svaki dan anketiramo županijske zavode o tome koliko je doza upotrebljeno i vidimo tu diskrepanciju u registru", kazao je Kaić.

Ocijenio je kako je vjerojatan razlog tome kašnjenje s upisom jer je online registar nepraktičan za korištenje, pa se cijepljeni na licu mjesta upisuju u fizičke liste, koje se potom unose u registar. 

Beroš je istaknuo kako je danas HZJZ-u poslao dopis oko kašnjenja s upisom cijepljenih u registar, u kojem je zatražio ažurno upisivanje podataka u registar cijepljenih. 

Na pitanje o osobama koje ne mogu doći do cjepiva jer nisu u prioritetnoj skupini, kao što je slučaj jednog građanina koji čeka kemoterapiju, a na nju ne može otići jer se još nije cijepio, Beroš je odgovorio kako nije moguće predvidjeti sve elemente provedbe cijepljenja.

"Nema nikakve prepreke da se svi koji zahtijevaju operacijski ili bilo koji drugi invazivni zahvat jave u zdravstvenu ustanovu, i da se za njih nabavi cjepivo. Takva mogućnost nije predviđena, ali nema problema da se i takve stvari uvrste u protokol o postupanju", kazao je Beroš.

Ministar je HZJZ-u poslao dopis u kojemu zahtjeva uspostavu protokola oko neiskorištenih doza cjepiva, a problemi poput takve situacije mogu se ispraviti u protokolu.

Božinović: Ne tumačim ono što rade inspektori

Upitan hoće li i organizatori mise, koja se na Stepinčevo održala ispred zagrebačke katedrale, jednako odgovarati kao i udruga Glas poduzetnika koja je za organizaciju prosvjeda dobila prekršajnu prijavu jer se okupilo više od 25 osoba, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera

Davor Božinović poručio je da ne tumači ono što rade policijski inspektori.

Ustvrdio je da je Glas poduzetnika "danima pozivao građane da dođu na prosvjed", a prijavio je prosvjed od 25 osoba.

"Veći broj inspektora je izašao na teren i oni su nešto tamo utvrdili. Ja kao čelnik ministarstva nikad ne tumačim ono što policija i inspektorske službe rade, oni su donijeli zaključke i o tome obavijestili odgovarajuća tijela", rekao je Božinović.

S druge strane, Stožer radi u dijalogu s vjerskim zajednicama pa je omogućio održavanje misnih slavlja, dodao je Božinović navevši primjer da su zabrane misa pale na ustavnim sudovima u Francuskoj i Belgiji. 

"Imate većinu zemalja, među kojima je i Hrvatska, gdje u dijalogu sa crkvom pokušavamo pronaći održiv model. Da se ne zatvaraju i ne zabranjuju crkve i mise, jer je pitanje koliko bi trajala ta zabrana, do prve odluke Ustavnog suda, da se ide u susret potrebama vjernika, a s druge strane da se
zaštiti živote i zdravlje ljudi", ustvrdio je Božinović.

Na britanski soj virusa preliminarno pozitivno 11 osoba

Kaić je izvijestio da je do sada u Hrvatskoj zabilježeno 11 osoba koje su pozitivne na britanski soj koronavirusa. 

"To su preliminarno pozitivni, ali je vrlo mala šansa da ne budu potvrđeni naknadnim testom", kazao je Kaić dodavši da su oboljeli iz Zagreba, Slavonije, Brodsko-posavske županije i Sisačko-moslovačke županije. 

Istaknuo je kako je dnevni broj novootkrivenih i dalje u padu, a u Hrvatskoj 14-dnevna stopa incidencije iznosi 135, po čemu smo u Europskoj uniji peti među zemljama s najnižom stopom.

Do sada su prijavljene 732 nuspojave na cjepivo, od toga 712 na Pfizerovo i 20 nuspojava na Modernino cjepivo, što odražava i omjer korištenja ta dva cjepiva u Hrvatskoj, gdje se do sada najviše koristio Pfizer. 

Do jučer je cijepljeno 112.744 doze, i cijepljeno 64.775 osoba, s tim da je za 47.969 cijepljenje završeno jer su primili dvije doze cjepiva.

U Hrvatskoj 371 novozaraženi

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježen 371 novi slučaj zaraze koronavirusom, a umrlo je 19 osoba, priopćio je Nacionalni stožer Civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je 2471, a među njima je 1007 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga 91 na respiratoru.

U samoizolaciji je trenutno 12.946 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 255.786 osoba, od toga 4.931 u posljednja 24 sata.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 237080 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 5282 preminule, ukupno se oporavilo 229 327 osoba od toga 431 u posljednja 24 sata.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti