Predstavljena kampanja protiv raka Reci rukama s glavnom porukom "Mi možemo. Ja mogu."

  • Slika /Vijesti/2016/Akcija 1.jpg
  • Slika
  • Slika

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka (World Cancer Day) pokrenuta je trogodišnja kampanju 2016.-2018. pod imenom Reci rukama. 

Poruka kampanje «Mi možemo. Ja mogu.» bazira se na ideji kako svaka zajednica i svaki pojedinac mogu doprinijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka.

Rak je značajan javnozdravstveni problem stanovništva Hrvatske. Drugi je najvažniji uzrok smrti iza bolesti srca i krvnih žila, pa je vrlo važno raspolagati odgovarajućim podacima koji će pomoći u izradi strategije za prevenciju i odgovarajuću onkološku službu i zaštitu. Samo dobro organizirana Registracija raka može omogućiti dobivanje takvih podataka. Incidenciju raka u Hrvatskoj prati i proučava Državni registar za rak, populacijski registar pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Registar za rak Hrvatske osnovan je 1959. godine. U Hrvatskoj je 2014. godine od raka umrlo 13 939 osoba, 7 911 muškaraca i 6 028 žena. Odnos muškaraca prema ženama je 57:43. Pet najčešćih sijela raka čine ukupno 58% novih slučajeva raka u muškaraca: traheja, bronh i pluća (19%), prostata (15%), kolon (10%), rektum, rektosigma i anus (7%) i mokraćni mjehur (7%). Pet najčešćih sijela raka u žena: dojka (26%), traheja, bronh i pluća (8%), kolon (8%), tijelo maternice (6%) i štitnjača (5%), čine 53% novih slučajeva raka u žena. Kolon, rektum, rektosigma i anus zajedno u incidenciji sudjeluju s 17% u muškaraca i 12% u žena.

Na jučerašnjoj konferenciji koju su organizirale udruge KUZ i Sve za nju istaknula se potreba donošenja Nacionalnog plana borbe protiv raka budući da je pojavnost i smrtnost zloćudnih bolesti u Hrvatskoj u stalnom porastu, za razliku od drugih članica EU.  Predstavljenom kampanjom se želi  podići svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju i liječenju te skrbi za oboljele.

Ministarstvo zdravlja se već aktivno bavi procesom donošenja i implementacije Nacionalnog plana borbe protiv raka, budući da je pojavnost i smrtnost zloćudnih bolesti u RH na visokoj razini. Prilikom predstavljanja kampanje, ministar Nakić se osobno uključio u promociju kroz vlastitu poruku "Zajedništvom za bolje zdravlje svih", te je također pozvao sve građane da se uključe u kampanju kroz vlastite poruke i tako podignu svijest javnosti o važnosti zajedničke borbe protiv malignih bolesti u RH.

Pisane vijesti