Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“

  • Slika /2018 Vijesti/10.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika


Dana 5. travnja 2019. godine, u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama“. Navedenim Ugovorom dodijeljeno je 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava Ministarstvu zdravstva za nabavu šest brzih brodica opremljenih za pružanje hitne medicinske pomoći kao i dvanaest setova automatskih biokemijskih analizatora krvi u svrhu hitne dijagnostike na otocima.

Sredstva projekta bit će utrošena na nabavu šest brzih brodica, ugovaranje vezova u polazišnim lukama te nabavu automatskih biokemijskih analizatora krvi koji u kratkom vremenu mogu prepoznati potrebu hitnog prijevoza pacijenta u bolnicu. Navedene brodice bit će stacionirane u Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petrić.

Ministar Kujundžić je naglasio da će se brzim brodicama osjetno poboljšati transport životno ugroženih pacijenata s otoka do najbliže bolnice na obali te da će dvanaest biokemijskih analizatora omogućit najvažnije hitne krvne pretrage koje će olakšati liječnicima postavljanje dijagnoze i donošenje odluke o hitnosti stanja pacijenta.

Ministrica Žalac izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je 45 milijuna kuna bespovratnih sredstava u cijelosti osigurano iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. te istaknula da je tijekom ove i prošle godine rast ugovaranja europskih sredstva u zdravstvenoj infrastrukturi ubrzan. Također, naglasila je da kako su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo zdravstva zajedno objavili već šest planiranih poziva te ugovorili 51 projekt u iznosu 1,7 milijardi kuna, što predstavlja 85 posto planiranih sredstava za zdravstvo u ovom financijskom razdoblju, kao i da se do kraja godine očekuje ugovaranje preostalih 15 posto sredstava alociranih za zdravstvo.

Stranica