Potpisan Plan suradnje u području zdravstva i medicine između Hrvatske i Makedonije

  • Slika

ZAGREB, 11. prosinca 2013. – U Ministarstvu zdravlja danas je potpisan Plan suradnje između Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i Ministarstva zdravstva Republike Makedonije u području zdravstva i medicine od 2013. do 2016. godine.

Cilj sporazuma jest poticanje daljnje suradnje koja se temelji na Sporazumu potpisanom u Zagrebu 2005. godine.

Plan suradnje potpisali su ministar zdravlja Republike Hrvatske prof. dr. Rajko Ostojić i ministar zdravstva Republike Makedonije Nikola Todorov, koji je, zajedno sa suradnicima, boravio u Zagrebu.

Suradnja dvaju ministarstava odvijat će se kroz razmjenu informacija i stručnjaka, suradnju u području darivanja i presađivanja organa te usavršavanja zdravstvenih radnika.
To, među ostalim, uključuje provođenje specijalističkog usavršavanja doktora medicine, stipendista Republike Makedonije, u zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

Suradnja obuhvaća i područje programa prevencije i ranog otkrivanja karcinoma, razmjenu informacija o novoj opremi i tehnološkim dostignućima koji se odnose na medicinu i zdravlje, prijenosu znanja u području zdravstvenog menadžmenta kao i razmjenu informacija i iskustava vezanih uz aktivnosti pristupanja Republike Makedonije Europskoj uniji.



Pisane vijesti