20 godina programa "Rodilište - prijatelj djece"

ZAGREB, 11. prosinca 2013.  –  Zamjenik ministra zdravlja prim. dr. Marijan Cesarik sudjelovao je danas na svečanosti u povodu 20 godina programa „Rodilište-prijatelj djece“, koju zajednički provode Ministarstvo zdravlja i UNICEF.

Cilj programa je humanizacija rodilišta i promicanje dojenja. Titulu  "Rodilište-prijatelja djece" danas nosi 29 od 31 rodilišta u Hrvatskoj, stope dojenja prilikom izlaska iz rodilišta porasle su na 95 posto, a više od dvije trećine majki doji svoju djecu u prvim mjesecima života.

Dr. Cesarik istaknuo je  kako je Ministarstvo zdravlja uključilo program promicanja dojenja u Nacionalnu strategiju razvoja zdravstva do 2020., a planirani su i novi ciljevi poput poboljšanja skrbi o majkama u rodilištima kako bi postala "Rodilišta-prijatelji majki" i promicanje dojenja u neonatalnim jedinicama intenzivne skrbi da se djeci u posebno kritičnim
situacijama omogući najbolje - majčino mlijeko. Također je istaknuo da očekuje kako će status „Rodilište – prijatelj djece“ uskoro dobiti i preostala dva rodilišta Petrova bolnica KBC-a Zagreb i rodilište u Novoj Gradiški, jer su za to stvoreni preduvjeti u obje bolnice.

U proteklih sedam godina UNICEF je u program "Rodilišta-prijatelji djece" uložio tri milijuna kuna, a uz donacije tvrtki i građana u obnovu rodilišta uključile su se brojne jedinice lokalne samouprave.



Vijesti iz medija