Postavljena ploča na prvu hrvatsku veteransku bolnicu

Slika arhiva/images/novosti/novosti/postavljena_ploca_na_prvu_hrvatsku_veteransku_bolnicu/110284-1-cro-HR/postavljena_ploca_na_prvu_hrvatsku_veteransku_bolnicu.jpg

U utorak, 23. prosinca 2014. godine ispred Opće bolnice Zabok ministar zdravlja prim. dr. Siniša Varga i predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine Đuro Glogoški, uz župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara, gradonačelnika Zaboka Ivana Hanžeka, sanacijskog upravitelja bolnice Ivana Švajgera te predstavnike braniteljskih udruga otkrili su ploču na kojoj piše "Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana Zabok".

Otkrivanjem ploče i službeno je obilježen početak rada Opće bolnice Zabok kao medicinske ustanove u kojoj se mogu liječiti ratni vojni invalidi i svi koji imaju braniteljski status i ostvaruju svoja prava kroz Zakon o braniteljima, u kojoj će se raditi po specifičnim programima prema potrebama i bolestima braniteljske populacije. S radom za branitelje OB Zabok počela je još u studenom ove godine.

Ministar zdravlja Siniša Varga je rekao da će prvi sistematski pregledi već pokazati koje su najveće tegobe branitelja, te je dodao da je u tijeku ugovaranje zdravstvenih usluga i osiguravanje financijskih sredstava za 2015. godinu te da će zabočka bolnica svakako dobiti značajnija sredstva. „Veliko mi je zadovoljstvo, kao ministru zdravlja i branitelju, sudjelovati u otkrivanju ploče prve hrvatske veteranske bolnice. Ministarstvo zdravlja i Vlada RH prepoznali su potrebe braniteljske populacije, posebno hrvatskih ratnih vojnih invalida i veterana, koji će ubuduće imati centralno mjesto za liječenje, na kojem će pronaći stručne liječnike i osoblje, i bolnicu opremljenu u skladu s visokim zdravstvenim standardima. U tijeku je suradnja sa švedskom vladom i dva kirurga zabočke bolnice idu na edukaciju u Švedsku u tamošnji centar izvrsnosti za dekubitalne rane, što je jedna od tegoba branitelja stopostotnih invalida. Želim čestitati svima uključenima u projekt, od vodstva bolnice i dr. Švajgera koji je prepoznao važnost projekta veteranske bolnice, preko predstavnika braniteljskih udruga i g. Glogoškog do Ministarstva branitelja koje je od početka uključeno u projekt kao ključni dionik koji nam je pomogao u pripremi veteranske bolnice. “, dodao je ministar zdravlja Siniša Varga.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je da u činjenici da je Opća bolnica Zabok postala prva veteranska bolnica u Hrvatskoj leži dosta simbolike, s obzirom da je to jedina zdravstvena ustanova koja je sagrađena  od osamostaljenja Hrvatske, a za što su upravo najzaslužniji branitelji. Župan Kolar je dodao je zabočka bolnica moderno opremljena ustanova u kojoj radi izuzetno kvalitetan te je podsjetio da se prva inicijativa da zabočka bolnica postane veteranska bolnica pojavila još u travnju ove godine a da su braniteljski prosvjedi počeli prije mjesec ili dva. Župan Kolar također je svim braniteljima zaželio sretan i čestiti Božić te da ga provedu u svojim domovima sa svojim obiteljima.



Pisane vijesti