Energetska obnova KBC-a Split

Slika arhiva/images/novosti/novosti/energetska_obnova_kbc_a_split/110045-1-cro-HR/energetska_obnova_kbc_a_split.jpg

SPLIT, 19. prosinca 2014. – U Kliničkom bolničkom centru Split potpisan je danas Ugovor o pružanju energetske usluge u svrhu poboljšanja energetskih svojstava zgrada na lokalitetu Križine.

Investicija je vrijedna 92 milijuna kuna, odnosno 114 milijuna s PDV-om, a ugovoreni radovi predviđaju obnovu fasade i stolarije, rekonstrukciju kotlovnice i ugradnju toplinskih solarnih sustava. Radovima energetske obnove planira se uštedjeti oko 5 milijuna kuna godišnje.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministar zdravlja prim. Siniša Varga sa suradnicima, sanacijski upravitelj KBC-a Split prim. Nikola Kolja Poljak, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja mr. Željko Uhlir, predstavnik izvođača radova, direktor poduzeća Rudan d.o.o. Gracijano Rudan i drugi.

„Ministarstvo zdravlja je prepoznalo važnost projekta kojima je cilj energetska učinkovitost a osobito uštede koje se time mogu postići u zdravstvenom sustavu“, istaknuo je ministar Varga i naglasio kako je ovo najveće pojedinačno financijsko ulaganje u zdravstvu u 2014. godini.

Sanacijski upravitelj KBC-a Split prim. Nikola Kolja Poljak zahvalio je ministru zdravlja i dodao kako će se splitski KBC nakon realizacije ovog projekta moći više usmjeriti na  ljudske resurse. „U ovoj godini zaposlene su 54 medicinske sestre, rekao je dr. Kolja i dodao kako očekuje da će, zahvaljujući uštedama na energentima, moći zaposliti više zdravstvenih djelatnika.

„Ovo je tek jedan od projekata koje će se realizirati u Splitu u slijedećem razdoblju“, istaknuo je gradonačelnik Splita Ivo Baldasar te se zahvalio Ministarstvu zdravlja i KBC-u Split. Obećao je kako će Grad podržavati ovu ustanovu ne samo kao gradsko i županijsko središte za zdravstvene usluge, nego i šire, jer, istaknuo je Baldasar, „na ovom području tijekom ljeta boravi 1,5 milijuna što domaćih, što stranih turista“.

Željko Uhlir, pomoćnik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja najavio je nastavak ove vrste ulaganja u slijedećem periodu uz financijsku podršku iz fondova Europske Unije.

Zgrada na Križinama je za sada najveća javna zgrada na kojoj će se provesti projekt energetske obnove. Početak radova očekuje se početkom 2015. godine.



Pisane vijesti