Pomoć Hrvatske narodu Palestine

ZAGREB, 11. kolovoza 2014. - Vlada Republike Hrvatske financirat će opremanje bolnice u Tulkaremu u Palestini. Dio je to aktivnosti međunarodne razvojne suradnje i humanitarne pomoći inozemstvu koje vodi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. U lokalnim je medijima već objavljen natječaj za nabavku medicinske opreme za operacijsku salu tulkaremske bolnice, a natječaj možete vidjeti ovdje.

Republika Hrvatska od listopada 2011. godine više nije primateljica pomoći, već se pridružila članicama Europske unije koje su donatori. Od tada do danas Hrvatska se u više navrata potvrdila kao dobar partner koji rado pruža ruku. Razvojna suradnja i humanitarna pomoć provodi se u četiri prioritetna područja i to obrazovanju, zdravstvu, turizmu i području razvoja civilnog društva. Ministarstvo zdravlja uključeno je u rad Povjerenstva za razvojnu i humanitarnu pomoć inozemstvu i koordinira aktivnosti u području zdravstva.

U sklopu razvojne suradnje pomoć je pružena djeci Palestine koja su prošle godine boravila deset dana na rehabilitaciji u specijaliziranoj bolnici Talasoterapija u Crikvenici, pružena je pomoć sirijskim građanima u lijekovima i medicinskom materijalu, zatim financijska pomoć Bosni i Hercegovini u izgradnji mostarske bolnice, donirali smo medicinsku opremu Domu zdravlja Tomislavgrad, ugostili djevojčicu iz Libije koja je s majkom boravila deset dana na Goljaku gdje joj je napravljena dijagnostika, terapija i rehabilitacija.

Dosad je realizirano niz vrijednih projekata od čega valja istaknuti edukaciju afganistanskih primalja. Afganistan je zemlja s jednom od najviših stopa smrtnosti žena i djece pri porodu te je edukacija njihovih primalja prepoznata kao posebna mjera zaštite ove ugrožene kategorije afganistanskoga stanovništva. Ministarstvo vanjskih poslova zajedno s afganistanskim vlastima gradi Centar za obuku primalja kojeg je RH započela financirati u 2013. godini, a završetak izgradnje se očekuje u jesen ove godine.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je Hrvatsku Regionalnim centrom za transplantacije u sklopu Zdravstvene mreže jugoistočne Europe (SEEHN), pa se od Hrvatske očekuje da potiče razvoj transplantacijske medicine u zemljama regije. Tako naši liječnički timovi unatrag nekoliko godina izravno sudjeluju i prenose znanje u operacijama presađivanja organa u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

U Hrvatskoj je na snazi

Zakon o razvojnoj suradnji i humanitarnoj pomoći Republike Hrvatske inozemstvu, a Vlada RH donijela je  Nacionalnu strategiju razvojne suradnje Republike Hrvatske za razdoblje od 2009. do 2014. godine. Europska komisija iznijela je očekivanja za Hrvatsku da do 2015. godine za razvojnu pomoć izdvoji 0,33% bruto nacionalnog dohotka.

Vijesti iz medija