Pokretom protiv parkinsonove bolesti

ZAGREB, 26. listopada 2013 – Na zagrebačkom jezeru Bundek održana je humanitarna akcija pod nazivom 3P – Pokretom Protiv Parkinsona.

Organizator je udruga Parkinson i mi, a svrha događaja je dati potporu oboljelima od ove teške i progresivne bolesti te upozoriti javnost na ovaj brzorastući problem današnjice koji predstavlja veliki teret obitelji oboljelog, zdravstvenom sustavu i socijalnoj skrbi.

Akcija je započela hodanjem oko jezera, a članovi udruge "Parkinson i mi" demonstrirali su vježbe koje pomažu oboljelima, razne plesove, tai chi i pilates. Posjetitelji na štandovima mogli su dobiti info materijale o Parkinsonovoj bolesti, upute o prehrani, vježbama i druge korisne informacije.

U Hrvatskoj od Parkinsonove bolesti boluje oko između 15 i 20 tisuća ljudi. Pravog lijeka za izlječenje nema, a bolest polako ali sigurno uzima svoj danak. U mnogim istraživanjima koja se provode u svijetu utvrđeno je da fizikalna terapija i stalna psihofizička aktivnost pomažu oboljelima gotovo isto kao i lijekovi za ublažavanje simptoma.



Vijesti iz medija