Klinika za traumatologiju: ugrađen prvi implantant proizveden na 3D printeru

Slika arhiva/images/novosti/novosti/klinika_za_traumatologiju_ugraden_prvi_implantant_proizveden_na_3d_printeru/90447-3-cro-HR/klinika_za_traumatologiju_ugraden_prvi_implantant_proizveden_na_3d_printeru.jpg

ZAGREB, 29. listopada 2013. – Zahvaljujući suradnji liječnika ortopeda Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice, stručnjaka tvrtke Instrumentaria d.d. i Fakulteta strojarstva i brodogradnje, po prvi puta u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe obavljena je operacija ugradnje implantanta izrađenog po mjeri 67-godišnje pacijentice, oboljele od tumora.

Pacijentici je, radi rasprostranjenosti tumora po zdjelici, odstranjen veći dio kosti, kojeg nije bilo moguće nadomjestiti standardnim rekonstruktivnim implantantima. Ugradnjom implantanta „po mjeri“ nadomješten je odstranjeni dio kosti, što joj omogućava veću pokretljivost i bolju kvalitetu života u budućnosti.

Ugrađeni implantant je u potpunosti proizvod „hrvatske pameti“, jer je u cijelosti konstruiran u suradnji ortopedskog tima Klinike za traumatologiju i inženjera tvrtke Instrumentarija d.o.o.  Biomehanička studija implantanta izvršena je u laboratoriju za eksperimentalnu mehaniku Fakultetu strojarstva i brodogradnje, kod profesora Janoša Kodvanja.

Nakon što je implantant dizajniran, obavljena su detaljna kompjutorska testiranja pozicije, procjene rizika zbog pomaka i naprezanja implantanta u interakciji s prirodnim kostima pacijentice. Nakon što je utvrđeno da implantant u potpunosti odgovara pacijentici, izvršeno je printanje implantanta na 3D laserskom printeru sinteriranjem titanskog praha.

3D tisak ljudskog tkiva predstavlja revoluciju u proizvodnji implantanata zbog svoje brzine, točnosti i ekonomičnosti. Ugradnja implantanta ovakve vrste nije zabilježena u literaturi u zemljama regije i spada u najnoviji oblik liječenja primjenom visoke tehnologije u medicini.

Operacija je izvršena pod vodstvom prof.dr.sc. Roberta Kolundžića, ujedno predsjednika Hrvatskog ortopedskog društva, te njegovih suradnika dr.sc. Srećka Sabalića, dr. Tomislava Čengića, dr. Tadije Petrovića, prim. dr. Marije Rakarić, anesteziologa te medicinskih sestara operacijskog bloka Klinike za traumatologiju.

Tim stručnjaka Instrumentarie d.d. koji je sudjelovao na projektu  tumorske rekonstruktivne endoproteze zdjelice i kuka bili su Atif Cakor i Krešimir Šoštarko.



Pisane vijesti