Počinje turistička sezona i dežurstva hitne medicinske pomoći duž prometnica

Svaki tim sastoji se od liječnika, medicinskog tehničara i vozača s potpuno opremljenim i standardiziranim vozilom za hitne medicinske intervencije.

Ministar Ostojić izjavio je kako naše prometnice svako ljeto postaju uzavreli krvotok, jer osim naših građana koji putuju na more, u Hrvatsku dolazi 11 milijuna turista kojima u slučaju potrebe treba pružiti najbržu moguću medicinsku pomoć. Istaknuo je kako je prošlog vikenda 13 timova hitne pomoći koji dežuraju uz prometnice imalo 22 intervencije i zbrinulo 23 pacijenta. Od poziva do dolaska na mjesto intervencije prošlo je prosječno 14,5 minuta, a prosječno vrijeme od dolaska na mjesto pa do kraja intervencije 48 minuta. To znači da timovi zbrinjavaju pacijente unutar tzv. zlatnog sata što je jedan od glavnih ciljeva reorganizacije hitne medicinske službe, istaknuo je ministar Ostojić.

Sedam timova nalazi se na autocesti A1 Zagreb-Split, na postajama Karlovac, Ogulin, Gospić, Benkovac, Šibenik, Dugopolje i Zagvozd, tri tima na autocesti A3 Bregana-Lipovac,
u Kutini, Okučanima i Županji, jedan tim (Lučice kod Delnica) na autocesti Zagreb-Rijeka, jedan tim u Pazinu za Istarski ipsilon i jedan na državnoj cesti D1 u Korenici.

Prema Sporazumu o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u svrhu pružanja zdravstvene zaštite na području Republike Hrvatske koji je potpisan između Ministarstva zdravlja i Ministarstva obrane RH, u zračnoj bazi Divulje kraj Splita nalazit će se još jedan tim hitne medicinske službe.
On će, uz helikopter Oružanih snaga s vojnim zrakoplovnim osobljem, na raspolaganju imati svu opremu potrebnu za pratnju i liječenje pacijenta, pa liječnik s kopna više
neće morati napuštati svoje radno mjesto da bi pratio pacijenta do bolnice.



Pisane vijesti