OxyElite Pro i Versa-1 povlače se s tržišta

  • Slika arhiva/images/novosti/ostale_vijesti/oxyelite_pro_i_versa_1_povlace_se_s_trzista/91303-1-cro-HR/oxyelite_pro_i_versa_1_povlace_se_s_trzista.jpg
  • Slika
  • Slika

ZAGREB, 20. studenog 2013. – S američkog tržišta i tržišta Europske unije povlače se proizvodi pod nazivom OxyElite Pro i VERSA-1, koji su namijenjeni sportašima, a proizvodi ih USP Labs LLC, iz Texasa, Sjedinjene Američke Države.
 

Razlog povlačenja je izviješće Američke administracije za hranu i lijekove (FDA) prema kojem je utvrđeno 56 slučajeva akutnog oboljenja jetre za koje se smatra da su povezani s konzumacijom proizvoda OxyElite Pro.

S obzirom da još uvijek nije potvrđeno je li uzrok oboljenja jetre sastojak pod nazivom aegeline koji se nalazi u proizvodu OxyElite Pro, s tržišta se povlači i proizvod naziva VERSA – 1,  jer sadržava isti sastojak aegeline.

Uvidom u registar dodataka prehrani Ministarstvo zdravlja nije imalo niti jedan zahtjev za stavljanje na tržište ovih proizvoda, niti su isti bili u postupku registracije. Također, trenutno ne postoje podaci da je neka pravna osoba uvoznik i/ili distributer ovih proizvoda u Republici Hrvatskoj.

S obzirom da su navedeni proizvodi dostupni putem Internet prodaje, Ministarstvo zdravlja upozorava potrošače da ne konzumiraju potencijalno štetne i opasne za zdravlje navedene proizvode.



Vijesti iz medija